Prima pagină » Știri externe » Grecia vrea să ramburseze ANTICIPAT credite de cinci miliarde de euro

Grecia vrea să ramburseze ANTICIPAT credite de cinci miliarde de euro

Grecia vrea să ramburseze ANTICIPAT credite de cinci miliarde de euro
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

În 2025, Grecia va încerca să ramburseze anticipat cel puțin cinci miliarde de euro din creditele cu scadența între 2033 și 2042, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis.

Aceasta nu este prima dată când Grecia rambursează datorii anticipat. Rambursarea a 7,9 miliarde de euro din împrumuturile de salvare cunoscute sub numele de Facilitatea de împrumut pentru Grecia urmează să se încheie în decembrie, scrie Bloomberg.

Totuși, aceasta va fi prima dată când Grecia va rambursa o parte din datoria sa pe termen lung, și cel mai recent semn al evoluției economice pozitive a țării.

„Ne-am concentrat fără milă pe disciplina fiscală. Este un indiciu al încrederii pe care o avem în finanțele noastre publice,” a spus premierul Kyriakos Mitsotakis.

După pandemia de coronavirus, economia Greciei a crescut peste media zonei euro în fiecare an și se pare că va continua să facă acest lucru în 2025 și 2026.

Cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene prevăd că PIB-ul Greciei va crește cu 2,3% în 2025 și 2,2% în 2026, comparativ cu creșterea de 1,3% și 1,6%, respectiv, a zonei euro.

Rata șomajului este prognozată să scadă la 10,5% în 2025 și la 8,5% în 2028, prin comparație cu aproape 30% în perioada de apogeu a crizei datoriilor.

În ciuda crizei costului vieții, mai multe taxe impuse sau majorate în timpul crizei au fost reduse sau chiar eliminate, în timp ce salariul minim a crescut de la 650 de euro în 2019 la 830 de euro pe lună.

Grecia continuă să aibă cea mai mare rată a datoriei comparată cu PIB din zona euro, dar și acest indicator este pe o pantă descendentă, de la maximul de 207% în 2020 la 153% în acest an.

În septembrie, ministrul de Finanțe Kostis Hatzidakis a dezvăluit un plan să reducă raportul datorie/PIB și mai mult, cu aproximativ 20 de puncte procentuale până la sfârșitul anului 2028.

Guvernul grec își intensifică acum eforturile de a combate economia subterană pentru a crește veniturile bugetare și, în același timp, pentru a continua să reducă taxele.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și