Grecii au obosit să mai spere. Deziluzionați, acum mai așteaptă un singur lucru de la alegerile de duminică

Grecii au obosit să mai spere. Deziluzionați, acum mai așteaptă un singur lucru de la alegerile de duminică
Publicat: 19/09/2015, 14:44
Actualizat: 19/09/2015, 21:09

După alegeri în ianuarie și un referendum în iulie care nu i-au scăpat pe greci de măsurile de austeritate cerute de UE, majoritatea își mai doresc un singur lucru: stabilitate. Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliștii Wall Street Journal după ce au vorbit cu mai mulți cetățeni.

„Aceste alegeri constante stopează totul în afaceri. Nimeni nu angajează, toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla”, a declarat Panagiotis Fountoulakis, un fost manager dintr-o companie tehnologică, care a adăugat că trebuie să-și găsească un loc de muncă până în iarnă, înainte ca rezervele de bani ale familiei sale să se termine. „Stabilitatea politică este cea mai mare dorință a mea, dar nu sunt încrezător că o vom obține”, a continuat el.

Niciuna din formațiunile politice nu va reuși să guverneze singură după alegerile de duminică, potrivit sondajelor. Va fi necesară formarea unei coaliții. Iar în Grecia aceste alianțe politice nu au viață lungă.

„Alegerile nu vor face nicio diferență. Nu înseamnă nimic”, a spus Marianna Moutafidi, o bătrână fermieră din nordul Greciei. Ea nu va mai vota duminică, după ce a participat la scrutin în ianuarie. Marianna a adăugat că numai autodisciplina și munca mai pot salva economia Greciei, dar din păcate tinerii nu sunt prea dornici să muncească.

Nu toți grecii sunt, însă, așa de pesimiști. „Cred că am atins nivelul cel mai de jos, iar după acesta se pot întâmpla lucruri bune”, a declarat Iphigenia Alisandratou, a cărei familie deține o mică fabrică de pantofi. Ea a adăugat că Grecia trebuie să se bazeze pe afacerile de familie și că este necesar ca țara să producă mai multe lucruri. „Avem lucruri de produs”.

Ce spun sondajele

Principalii candidați în alegerile parlamentare programate duminică în Grecia, în al treilea scrutin din 2015, sunt Alexis Tsipras, din partea Syriza, și conservatorul Evangelos Meimarakis, liderul partidului Noua Democrație.

Alegerile au fost convocate luna trecută de Tsipras în încercarea de a obține un mandat cu o mai largă susținere populară, după încheierea acordului controversat cu creditorii europeni în schimbul celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia. Tsipras și-a dat demisia în data de 20 august, după doar opt luni la conducerea Guvernului grec, convocând alegeri anticipate.

Formațiunea de extremă-stânga Syriza a lui Tsipras, are un avans ușor în fața partidului de centru-dreapta Noua Democrație, conform ultimelor sondaje de opinie.

Șase cercetări sociologice efectuate vineri relevă că Syriza și Noua Democrație vor obține puțin peste 25% din voturi în alegerile de duminică, departe de necesarul pentru formarea majorității în Parlamentul de la Atena.

Partidul lui Alexis Tsipras pare a avea un avans de circa 1% în sondaje în fața formațiunii conservatoare conduse de Vangelis Meimarakis. Spre exemplu, conform unui sondaj efectuat de Institutul Marc la cererea Alpha TV, Syriza este creditată cu 26,2%, iar Noua Democrație cu 25,1%.

Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se clasează pe primul loc în alegeri primește 50 de locuri suplimentare în Parlamentul de 300 de membri.

În cazul în care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma ușor o coaliție cu Partidul Socialist (PASOK) și cu formațiunea de centru To Potami.

Partidul de extremă-stânga Unitatea Populară, format în august de circa 40 de parlamentari care au părăsit Syriza, și mișcarea naționalistă Grecii Independenți, foștii parteneri de coaliție ai lui Alexis Tsipras, sunt creditați cu mai puțin de 3%, sub pragul necesar intrării în Parlament.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Gigantul german din industria auto care a deschis un centru în România. Are câteva sute...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul te obligă să declari. Noua regulă impusă din 1 iulie. Te oprește în trafic...
Mari reduceri pentru români. Unde pot să zboare extrem de repede
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×