Grecii nu mai au bani să-și îngroape morții. „Ne dau câte 50, 70, chiar și 20 de euro și ne spun că este tot ce au”
This browser does not support the video element.
„Săptămâna aceasta, din cauza controlului capitalului la bănci, oricui am cere bani, nici nu ne putem acoperi costurile”, a declarat Eustratios Voulamandis, care gestionează o firmă de servicii funerare dintr-un cartier din vestul Atenei.
„Pentru a începe un serviciu funerar, avem nevoie de 800-1.000 de euro, dar oamenii ne dau 50, 70, chiar și 20 și ne spun că e tot ce au”, a adăugat el.
Firmele de pompe funebre cer atât de mulți bani de la început de teamă că nu vor mai fi plătite după ceremonie. Plățile se fac aproape întotdeauna în numerar, cardurile și cecurile fiind rar folosite pentru astfel de tranzacții în Grecia, care rămâne o economie bazată pe cash.
În aceste condiții, consecințele sunt uneori macabre, au afirmat Voulamandis și alți operatori din domeniu. În unele cazuri, cadavrele au fost ținute la morgă mai mult decât de obicei, iar unele persoane au fost nevoite să-și declare insolvența pentru a putea beneficia de funeralii finanțate de stat pentru rudele lor.
Băncile elene au fost închise din 29 iunie, când Grecia a fost la un pas de default, în condițiile în care nu a reușit să-și achite datoriile la Fondul Monetar Internațional, iar acordul cu creditorii internaționali a expirat. Băncile ar urma să se redeschidă luni, dar retragerile de numerar vor fi în continuare limitate la 60 de euro pe zi și 420 de euro pe săptămână.
Controlul capitalului a sufocat economia Greciei, care se afundă în recesiune. Serviciile private considerate esențiale supraviețuiesc pe baza unui sistem informal de credit.
Petros Kampitsis, care realizează pietre funerare de marmură în apropierea unui cimitir din Atena, afirmă că grecii optează în prezent pentru servicii de bază, ceea ce îi afectează afacerea.
„Avem o mare problemă. Oamenii nu au bani și încearcă să organizeze funeralii la cel mai mic cost posibil”, declară el. „După înmormântare, trebuie decorat mormântul. Dar ce se întâmplă dacă nu ai bani? Acest lucru nu se mai întâmplă”, adaugă bărbatul. „Lipsa banilor numerar înseamnă că industria îngheață”, conchide el.