Primul proces al Gretei Thunberg va începe luni la Malmo, în sudul Suediei. Tânăra activistă pentru climă va fi judecată pentru nerespectarea unui ordin al Poliţiei suedeze cu ocazia unui protest organizat la jumătatea lunii iunie, în timpul căreia ea a blocat, alături de alţi activişti, portul acestui oraş.
Acuzată că „a refuzat să se conformeze” unui ordin poliţienesc, Greta Thunberg trebuie să se prezinte la Tribunalul din Malmo.
Mai exact, pe 19 iunie, activista pentru climă „a participat la o manifestare care a perturbat traficul”, potrivit unei plângeri ce a fost consultată de AFP. „Ea a refuzat să se supună ordinelor Poliţiei şi să părăsească zona”, se afirmă în aceeaşi plângere.
În acea zi, Greta Thunberg, în vârstă de 20 de ani, a participat la un protest alături de organizaţia Ta Tillbaka Framtiden în portul oraşului Malmo, blocând intrarea şi ieşirea din port pentru a protesta faţă de utilizarea combustibililor fosili, imobilizând vehicule şi camioane-cisternă.
„Noi am ales să nu fim spectatori şi să oprim în mod fizic infrastructura pentru carburanţii fosili. Ne luăm viitorul înapoi”, a declarat atunci tânăra activistă suedeză într-un mesaj publicat pe Instagram, potrivi Le Figaro.
În timpul interogatoriului desfăşurat la sediul Poliţiei, Greta Thunberg a răspuns în mod laconic – „niciun comentariu” – la întrebările care i-au fost adresate de un anchetator, potrivit raportului anchetei preliminare.
Organizaţia „Ta Tillbaka Framtiden” a anunţat că hotărârea membrilor săi de a se lupta cu industria combustibililor fosili rămâne intactă.
„Dacă tribunalul alege să considere acţiunea noastră (perturbarea traficului) ca pe un delict, el poate să facă acest lucru, dar noi ştim că avem dreptul de a trăi şi că industria combustibililor fosili ne încalcă acest drept”, a declarat Irma Kjelltrom.
Ea a precizat că, în total, „şase membri ai organizaţiei vor fi de asemenea judecaţi în urma protestului desfăşurat în portul din Malmo”.
„Noi, tinerii, nu vom aştepta, ci vom face tot ce putem pentru a opri această industrie care ne arde vieţile”, a adăugat ea, revendicând nesupunerea civilă ca mod de acţiune.
Greta Thunberg riscă o pedeapsă maximală de şase luni de închisoare. Totuşi, procuroarea de caz Charlotte Ottesen a afirmat că acest cap de acuzare aduce în general o pedeapsă ce constă într-o amendă.
Greta Thunberg a devenit cunoscută în august 2018, la vârsta de 15 ani, când s-a deplasat pentru prima dată în faţa Parlamentului suedez pentru a face grevă, afişând o pancartă cu mesajul „Grevă şcolară pentru climă.”
În doar câteva luni, zeci de mii de tineri i-au urmat exemplul şi au participat la greve similare pe tot globul, dând naştere mişcării „Fridays for Future.”
Dincolo de grevele și protestele la care participă, tânăra activistă suedeză îi critică frecvent pe politicieni şi guvernanţi pentru lipsa lor de acţiune în ceea ce priveşte protejarea climei.
Sursa foto: Profimedia Images