Se spune că președintele rus Vladimir Putin a reușit să scape din cinci tentative de asasinat și acum îi este atât de frică pentru viața sa încât s-a înconjurat de o echipă de lunetiști de elită.
Se pare că cea mai recentă încercare de a-l omorî pe liderul de la Kremlin a avut loc la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, deși detaliile apar abia acum.
Șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că a existat o „tentativă nereușită” de ucidere a președintelui.
„Putin a fost atacat… A fost atacat chiar de reprezentanți ai Caucazului, nu cu mult timp în urmă. Aceasta este o informație secretă. O încercare absolut nereușită, dar a avut loc într-adevăr… A fost acum aproximativ două luni. Încă o dată, nu a avut succes”, a spus Budanov, citat de The Sun.
Nu era clar cine se afla în spatele presupusului atac și nici unde a avut loc.
Pentru că lui Putin îi este atât de frică pentru viața sa, el s-a înconjurat de lunetiști de elită și călătorește peste tot cu ei.
Lunetiștii au o sarcină foarte importantă și anume să localizeze alți trăgători și să-i „elimine” înainte de a avea șansa de a apăsa trăgaciul înspre lui Putin.
Se spune că președintele rus a devenit obsedat de ideea că cineva vrea să-l prindă, ceea ce îl face să caute protecție în buncărul său izolat.
Armata de oameni ai lui Putin, angajați pentru a-l proteja, sunt singurele persoane cărora li se permite să se apropie de el, deoarece liderul rușilor este obsedat de comploturile de asasinat.
Putin și-a angajat chiar o echipă de oameni care îi gustă mâncarea înainte de a o consuma, convins că ar putea fi otrăvit.
Se pare că dictatorul rus devine din ce în ce mai paranoic, temându-se că cineva din cercul său de apropiați ar putea să-l otrăvească.
Au existat zvonuri că fostul spion KGB a comandat chiar mănuși speciale pentru a-și proteja pielea de o posibilă expunere la substanțe ucigașe.
Nici măcar înotul lui zilnic de dimineață nu mai este sacru, deoarece testează apa de mai multe ori pe zi pentru a verifica dacă există niveluri chimice suspecte.
Potrivit unor surse, Vladimir Putin este însoțit în mod constant de mai mulți medici, în contextul în care starea lui de sănătate se înrăutățește.
Totuși, temerile lui Putin ar putea fi bine întemeiate, deoarece au existat cel puțin patru tentative asasinare a sa, de-a lungul timpului.
În timpul unei vizite de stat a lui Putin în Azerbaidjan în 2002, un irakian a fost arestat după ce se pare că a complotat să-l omoare pe președintele rus.
Potrivit rapoartelor, tentativa urma să aibă loc în ianuarie 2002 de către un irakian cu legături cu forțele rebele din Afganistan și cu cele cecene.
Forțele de securitate au aflat de complot și l-au arestat pe bărbat și pe complicele lui.
Au fost condamnați la zece ani de închisoare.
În noiembrie 2002, au apărut detalii despre un alt complot asupra vieții lui Putin. Liderul rus trebuia să conducă pe o autostradă în apropiere de Kremlin.
Pe drum, un grup de oameni a fost observat în timp ce ar instalat indicatoare noi.
Doar o oră mai târziu, ar fi fost descoperite 40 de kilograme de explozibili care urmau să fie detonați de-a lungul drumului.
Dispozitivele au dispărut apoi în mod misterios, iar mașina lui Putin a fost redirecționată.
Poliția britanică anti-teroristă ar fi dejucat un complot de ucidere a lui Putin în octombrie 2003.
O sursă a declarat pentru Sunday Times că doi bărbați au fost arestați, dar ei au fost eliberați fără acuzații și s-au întors în Rusia.
S-a afirmat că bărbații – unul dintre ei era un fost asasin al serviciilor secrete ruse – au pus la cale un plan ca Putin să fie împușcat de un lunetist în timpul unei călătorii în străinătate.
Conform informațiilor de la acea vreme, fostul agent rus cunoștea un ofițer superior al Serviciului Federal de Securitate (FSB), serviciul de securitate de stat al Rusiei și succesor al KGB-ului sovietic, care i-ar fi furnizat informații despre călătoriile lui Putin în străinătate, permițând asasinilor să dea astfel o lovitură criminală.
Polițiștii din Marea Britanie au confirmat la acel moment că doi bărbați, în vârstă de 40 și 36 de ani, au fost reținuți de poliție în legătură cu acuzația, dar au fost eliberați după audieri și au spus că nu se vor lua măsuri suplimentare împotriva lor.
Cecenul Adam Osmaiev, despre care se spune că ar fi avut legături cu Marea Britanie, a fost prezentat la televiziunea rusă după ce un presupus complot de asasinare a lui Putin a fost dejucat în 2012.
Așa-numitul „terorist” a fost capturat de forțele speciale în portul ucrainean de la Marea Neagră, Odesa.
Ulterior, a apărut la televiziunea rusă de stat, pe jumătate gol și cu răni vizibile, făcând o presupusă mărturisire.
„Scopul nostru a fost să mergem la Moscova și să încercăm să-l ucidem pe prim-ministrul Putin… Termenul nostru limită era după alegerile prezidențiale din Rusia”, a spus Osmaiev.
Serviciile de securitate ruse au susținut anterior că Osmaiev a fost „absolvent al unei instituții prestigioase de învățământ superior din Marea Britanie” și că provine dintr-o familie cecenă opozantă lui Putin.