Prima pagină » Știri externe » Grevă generală în Catalonia, după violențele poliției spaniole din ziua referendumului. Drumuri blocate, școli și obiective turistice închise

Grevă generală în Catalonia, după violențele poliției spaniole din ziua referendumului. Drumuri blocate, școli și obiective turistice închise

Grevă generală în Catalonia, după violențele poliției spaniole din ziua referendumului. Drumuri blocate, școli și obiective turistice închise
Mii de protestatari s-au adunat în fața sediilor centrale ale poliției naționale spaniole din Barcelona, marți, în încercarea de a-și exprima revolta față de violența pe care polițiștii au manifestat-o în timpul referendumului pentru independența Cataloniei, desfășurat duminică. În tot acest timp, autoritățile de la Madrid se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultimele zeci de ani și este presată de societatea internațională să găsească o rezolvare rapidă a acestei situații.

Mulțimea s-a adunat în capitala catalană scandând „independență” și catalogând poliția spaniolă drept „forță de ocupație” și somându-i pe polițiști să părăsească regiunea nord-estică a Spaniei, potrivit The Guardian. 

Poliția municipală din Barcelona a spus că în jur de 15.000 de oameni au oprit traficul în oraș, purtând drapelul separatiștilor catalani și strigând: „Străzile vor fi întotdeauna ale noastre”. 

Protestele vin ca urmare a grevelor parțiale sau generale ale muncitorilor din toate sectoarele de activitate, la îndemnul micilor sindicate și al grupurilor pro-independență locale.

„Un asemenea atac fără precedent la adresa democrației reclamă un răspuns unitar. Am făcut apel la toate sectoarele să ia parte la asta”, a spus Javier Pacheco, secretar general al uniunii sindicale Comisiones Obreras. 

Totuși, chiar dacă sindicaliștii susțin această mișcare, conducerile instituțiilor de stat se opun unei astfel de manifestări. 

Școlile și universitățile au fost închise marți, la fel și foarte multe alte întreprinderi mici în urma indemnurilor uniunilor locale care susțin independența Cataloniei. 

Stațiile de metou din Barcelona, altădată extrem de aglomerate, au fost pustii astăzi, la fel și piața Boqueria. Totuși, nu au existat informații despre probleme în domeniul marilor industrii sau în activitatea aeroportului din Barcelona. 

„Oamenii sunt nervoși, extrem de nervoși. Au adus violența cu ei. Au bătut oameni care țineau mâinile ridicate. Cum am putea să nu fim revoltați?”, a spus Josep Llavina, un bărbat de 53 de ani, care are propria afacere și a venit marți în Barcelona special pentru a participa la protestul din fața sediului poliției. 

Muzeul de artă contemporană din Barcelona și Sagrada Familia erau așteptate să se alăture protestului, iar echipa de fotbal FC Barcelona a spus că va participa și ea la grevă, niciuna dintre echipele sale, fie că este vorba despre echipa mare sau cele de juniori nu va desfășura marți antrenamente. 

Cel puțin 893 de civili și 33 de ofițeri de poliție au fost răniți în cursul zilei de duminică, după ce polițiștii au luat cu asalt secțiile de votare, trăgându-i afară pe votanți și trăgând cu gloanțe de cauciuc în mulțimile de pe străzi. 

Astfel de scene s-au petrecut în aproape toate localitățile din regiune. 

Șeful Drepturilor Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite, Zeid Ra’ad al-Hussein, s-a declarat „foarte deranjat” de neliniște din Spania, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis autorităților de la Madrid că trebuie să evite utilizarea violenței în viitor. 

Parlamentul european va organiza și o dezbatere specială miercuri în această cauză. 

Autoritățile regionale au transmis că 2,26 de oameni au votat în cadrul referendumului de duminică din Catalonia, reprezentând 42% din electorat. Totuși, orice încercare de declarare a independenței regiunii nu se va lovi doar de refuzul Madridului, ci și de o mare parte din populația catalană, care numără 7,5 milioane de oameni. 

Citește și