Grup de lucru al ONU decide în favoarea lui Assange: „Este deținut în mod arbitrar”
Decizia grupului de lucru al ONU, care urmează să fie anunțată oficial vineri dimineață, este ultima încercare juridică a lui Assange de a demonstra că deținerea sa forțată în ambasada Ecuadorului din Londra, pe care nu poate să o părăsească, deși a primit azil politic din partea acestui stat, este ilegală.
Într-o declarație postată de Wikileaks pe Twitter, Assange a declarat: „Dacă ONU anunță mâine că am pierdut cazul împotriva Marii Britanii și a Suediei, voi părăsi ambasada vineri la prânz, pentru a accepta arestarea de către poliția britanică, dat fiind faptul că nu mai există vreo perspectivă pentru apeluri viitoare. Totuși, dacă voi câștiga și se va stabili că autoritățile de stat au acționat ilegal, aștept returnarea imediată a pașaportului meu și încetarea încercărilor de a mă aresta”.
Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, pentru a evita să fie extrădat către Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale.
În septembrie 2014, Assange a depus plângere împotriva Suediei și Marii Britanii la acest organism mandatat de ONU, cu scopul de a obține o recunoaștere a izolării sale în incinta Ambasadei Ecuadorului, începând din 2012, drept o detenție ilegală.
Un mandat de arestare pe numele său este în continuare în vigoare, iar poliția britanică a anunțat că îl va aresta dacă părăsește ambasada.
WGAD urmează să anunțe vineri rezultatul anchetei pe care a efectuat-o cu privire la cazul lui Assange.
Experți juridici din cadrul Grupului, care au cules probe din Marea Britanie și Suedia, s-a mai pronunțat, în trecut, în legătură cu legalitatea sau ilegalitatea unor detenții.
Însă deciziile Grupului nu au caracter constrângător în Marea Britanie și nici în Suedia, iar Foreign Office a anunțat că are în continuarea obligația să-l extrădeze pe Assange.