Prima pagină » Știri externe » Gruparea Stat Islamic și-a făcut bugetul pe 2015. Câți bani are cea mai bogată grupare teroristă

Gruparea Stat Islamic și-a făcut bugetul pe 2015. Câți bani are cea mai bogată grupare teroristă

Gruparea Stat Islamic și-a făcut bugetul pe 2015. Câți bani are cea mai bogată grupare teroristă
Liderul religios al Statului Islamic, Abu Saad al Ansari, a anunțat că gruparea a aprobat pentru 2015, pentru prima dată, un buget de două miliarde de dolari, cu un "surplus" de 250 de milioane de dolari, relatează Le Figaro, în ediția electronică de luni.

Șeicul Ansari, ale cărui declarații sunt preluate de site-ul de Internet al cotidianului Al-Araby al Jadeed, afirmă că bugetul va acoperi salariile combatanților și subvențiile pentru săraci, văduve și handicapați, victime ale atacurilor aeriene. Excedentul bugetar va fi folosit „pentru finanțarea efortului de război” cu susținerea unei bănci islamice, afirmă membrii organizației sunnite.

Anunțurile intervin la doar câteva zile după deschiderea unei bănci islamice la Mosul, în nordul Irakului, care va putea acorda împrumuturi, susține site-ul de știri Al-Araby al Jadeed.

Aceste declarații urmăresc să consolideze legitimitatea pseudostatului proclamat în iunie pe un sfert din teritoriul Irakului și Siriei.

Potrivit Newsweek, veniturile zilnice ale mișcării provind atât din contrabanda cu petrol, care s-ar ridica la aproximativ un milion de dolari pe zi, din jafuri, pe măsură ce trupele sale cuceresc noi teritorii, răscumpărări în urma răpirilor și donații provenind din Golful Persic. Potrivit unei anchete a presei americane desfășurate în noiembrie, veniturile Statului Islamic s-ar ridica la șase milioane de dolari pe zi.

În plus, gruparea ar obține fonduri din spargerea unor bănci din marile orașe irakiene. „Stat Islamic a devenit gruparea teroristă cea mai bogată”, afirma recent International Business Times, după furtul a 429 de milioane de dolari de la Banca Centrală din Mosul.

Cifrele avansate de SI sunt considerate „plauzibile” de Fundația britanică de luptă împotriva radicalizării Quilliam, totuși asociația afirmă că valorile pot fi și false. „Declarații similare se fac de câteva luni, unii încercând să confere o imagine bună Daech (Stat Islamic), alții încercând diabolizarea organizației”, mărturisește Charlie Winter – cercetător la Quilliam – pentru Newsweek. Expertul se arată însă uimit de interesul grupului de a publica astfel de informații.

Citește și