„Totul arată că înregistrarea video este autentică și nu avem motive să credem că nu este”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office pentru AFP.
Angajat în domeniul umanitar începând din 1999, David Haines, un scoțian în vârstă de 44 de ani, a fost răpit în Siria în martie 2013.
Aceasta este a treia execuție de acest tip în decurs de o lună, după decapitările jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff, care au fost răpiți tot în Siria.
Haines a fost executat în contextul în care Londra s-a alăturat Statelor Unite în construirea unei coaliții internaționale împotriva SI, care seamănă haos în Irak și Siria.
În înregistrarea execuției, gruparea jihadistă sunnită amenință că-l va executa pe alt ostatic britanic, David Henning.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Statul Islamic (SI) a revendicat sâmbătă decapitarea unui ostatic, lucrătorul umanitar britanic David Haines, în contextul în care Statele Unite își multiplică inițiativele în vederea construirii unei coaliții internaționale împotriva grupării jihadiste ce seamănă haos în Irak și Siria, relatează AFP.
SI a difuzat un mesaj video în care a filamt asasinarea lui David Haines, în vârstă de 44, a anunțat centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE.
Este vorba despre a treia execuție de acest tip în decurs de o lună, după decapitările jurnaliștilor americani, luați ostatici tot în Siria, James Foley și Steven Sotloff.
În această înregistrare video de două minute și 27 de secunde, intitulată „Un mesaj către aliații Americii”, gruparea jihadistă reproșează Marii Britanii că s-a alăturat coaliției Statelor Unite, care efectuează atacuri aeriene împotriva unor poziții controlate de către Statul Islamic în Irak.
„Ai intrat de bună voie într-o coaliție cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, așa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendință în rândul premierilor noștri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor”, spune britanicul, îngenuncheat în fața călăului cu fața acoperită, adresându-i-se premierului David Cameron.
Călăul, care ar putea să fie același din înregistrările video ale execuțiilor americanilor James Foley și Steven Sotloff, afirmă că această alianță „vă va accelera distrugerea” și va arunca cetățenii britanici în „alt război sângeros și care nu poate fi câștigat”. De asemenea, el amenință cu execuția altui ostatic britanic, care apare în înregistrarea video.
– O crimă „demnă de dispreț”
La puțin timp după difuzarea mesajului video, David Cameron a reacționat denunțând o „crimă demnă de dispreț și revoltătoare”.
„Vom face tot ceea ce putem pentru a vâna acești asasini și pentru ca să răspundă pentru faptele lor, indiferent cât timp va lua”, a adăugat premierul, citat într-un comunicat publicat de Downing Street.
Cameron urmează să prezideze duminică dimineața o reuniune interministerială de criză (Cobra), se arată în comuncat.
Președintele american Barack Obama și-a exprimat imediat solidaritatea cu aliatul său britanic, promițând, la rândul său, urmărirea asasinilor britanicului și distrugerea SI.
Angajat în domeniul umanitar din 1999, David Haines efectua prima sa misiune, pentru ONG-ul francez Acted, în calitate de responsabil cu logistica, în tabăra de refugiați de la Atmeh, un sat sirian situat în apropiere de frontiera cu Turcia.
Familia lui Haines i-a îndemnat pe răpitori, sâmbătă, să-l elibereze.
Fratele său, Mike Haines, a reacționat aducându-i un omagiu fratelui său „care a fost ucis recent cu sânge rece”. „Era și este iubit de toată familia și ne va lipsi teribil”, adaugă el, citat într-un comunicat.
Anunțul execuției a fost făcut în contextul în care Londra își intensifică eforturile în fața amenințării SI.
Londra a anunțat marți că va trimite mitraliere grele și muniție, în valoare de două milioane de euro, forțelor kurde din Irak, pentru a lupta împotriva jihadiștilor. Înaintea acestui anunț, Marea Britanie a trimis un ajutor umanitar și armament provenind din țări terțe în Irak.
Cameron „nu exclude nimic” în privința atacurilor asupra SI, a declarat joi purtătorul său de cuvânt.
SI a proclamat un callifat, la sfârșitul lui iunie, condus de irakianul Abu Bakr al-Baghdadi. Acest califat cuprinde zone vaste din Irak și Siria, cucerite de către combatanți.
Pentru a lupta împotriva jihadiștilor, Washingtonul depune eforturi să creeze o coaliție internațională, iar secretarul american John Kerry a încercat sâmbătă să aducă Egiptul în acest „război” pe care Statele Unite l-au declarat SI.
Într-o vizită la Cairo, șeful diplomației americane a apreciat că Egiptul se află în „prima linie” a luptei „antiteroriste”, la finalul unui adevărat maraton diplomatic, în care a efectuat vizite la Bagdad, Amman, Jeddah și Ankara.
Kerry încheia astfel o misiune regională al cărei obiectiv a fost angajarea susținerii acestei coaliții mondiale, menite potrivit lui Barack Obama să „slăbească” și apoi să „distrugă” SI.
– Conferință luni la Paris
În ofensiva sa diplomatică, Kerry a obținut joi, la Jeddah, în Arabia Saudită, angajamentul – eventual militar – din partea a zece state arabe, inclusiv al Arabiei Saudite.
După ezitări îndelungi, președintele Obama, îndemnat să acționeze după decapitarea de către SI a doi jurnaliști americani, și-a prezentat pe 10 septembrie strategia împotriva SI.
El a anunțat extinderea campaniei aeriene americane în Irak, unde urmează să fie mobilizați în total 1.600 de militari americani cu scopul de susține forțele irkiene cu echipament, formare și informații serete.
Obama s-a declarat totodată pregătit să atace SI în Siria și s-a angajat să sporească ajutorul militar acordat rebelilor moderați sirieni care luptă atât împotriva SI, cât și a regimului lui Bashar al-Assad.
O primă schiță a coaliției internaționale se va contura luni, la Paris, unde are loc o conferință internațională privind situația din Irak și lupta împotriva grupării extremiste sunnite.
Pentru a pregăti această reuniune, președintele francez François Hollande a efectuat o vizită în Irak vineri, promițând să ajute „și mai mult, militar”, această țară, ale cărei trupe prost antrenate și puțin loiale nu reușesc să facă față SI, fiind susținute de către combatanți kurzi și șiiți și cu atacuri aeriene americane, de peste o lună.