Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților

Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților
Publicat: 21/11/2023, 22:06

Grupul BRICS a condamnat, cu ocazia summitului desfășurat marți, atacurile asupra civililor israelieni și palestinieni, și a cerut instituirea imediată a unui armistițiu durabil în Fâșia Gaza, intensificarea asistenței umanitare și eforturi internaționale pentru încetarea permanentă a confruntărilor între armata israeliană și grupul islamist Hamas.

Grupul națiunilor emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a organizat marți un summit prin videoconferință pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. La reuniune au participat și liderii Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Au fost condamnate actele de violență îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv crimele de război, atacurile generale și vizarea infrastructurii civile, precum și acțiunile de provocare, de instigare și distrugere. Am evidențiat că trebuie protejați civilii, în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu reglementările internaționale în domeniul drepturilor omului. (…) Am condamnat orice tip de transfer forțat, individual sau masiv, precum și acțiunile vizând deportarea palestinienilor de pe propriul teritoriu. (…) Am exprimat preocupări profunde privind situația umanitară precară din teritoriile palestiniene ocupate”, arată Declarația grupului BRICS, difuzată de Președinția sud-africană a organizației.

Liderii statelor din cadrul BRICS au reiterat angajamentul în favoarea ”soluționării pe cale pașnică a diferențelor și disputelor” și au cerut instituirea ”imediată” a unui armistițiu umanitar durabil” care să conducă la încetarea ostilităților.

”Am reiterat susținerea puternică pentru eforturile regionale și internaționale în sensul obținerii încetării imediate a ostilităților, în sensul protejării civililor și furnizării de asistență umanitară”, subliniază grupul BRICS.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a acuzat, marți, Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. ”Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război. Refuzul deliberat de a furniza medicamente, carburanți, alimente și apă locuitorilor din Fâșia Gaza echivalează cu genocidul. Cerem imediat comunității internaționale să adopte acțiuni urgente și concrete pentru a pune capăt suferințelor din Fâșia Gaza și a deschide calea pentru soluționarea corectă și pașnică a acestui conflict”, a declarat Cyril Ramaphosa, cu ocazia reuniunii.

La rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut organizarea ”rapidă” a unei conferințe internaționale de pace. ”Nu poate fi pace, nu poate exista securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție corectă la cauza palestiniană. Toate părțile implicate în conflict trebuie să înceteze imediat ostilitățile, violențele și atacurile, trebuie să elibereze deținuții civili și să evite pierderile de vieți omenești”, a declarat Xi Jinping.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 14.128 de morți în Fâșia Gaza, inclusiv 5.840 de minori. Alte peste 33.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

În Israel, atacurile armate comise de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți. Cel puțin 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Un nou cutremur în această dimineață în Grecia! Ce magnitudine a avut seismul
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Rețetă străveche de plăcintă de mere. Desertul preferat al strămoșilor
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
EXCLUSIV! Cum reușește Mihai Trăistariu să nu se lase afectat de hate-ul primit: "Așa gestionez...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
ANM anunță temperaturi anormale pentru luna noiembrie