Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților

Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților
Publicat: 21/11/2023, 22:06

Grupul BRICS a condamnat, cu ocazia summitului desfășurat marți, atacurile asupra civililor israelieni și palestinieni, și a cerut instituirea imediată a unui armistițiu durabil în Fâșia Gaza, intensificarea asistenței umanitare și eforturi internaționale pentru încetarea permanentă a confruntărilor între armata israeliană și grupul islamist Hamas.

Grupul națiunilor emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a organizat marți un summit prin videoconferință pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. La reuniune au participat și liderii Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Au fost condamnate actele de violență îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv crimele de război, atacurile generale și vizarea infrastructurii civile, precum și acțiunile de provocare, de instigare și distrugere. Am evidențiat că trebuie protejați civilii, în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu reglementările internaționale în domeniul drepturilor omului. (…) Am condamnat orice tip de transfer forțat, individual sau masiv, precum și acțiunile vizând deportarea palestinienilor de pe propriul teritoriu. (…) Am exprimat preocupări profunde privind situația umanitară precară din teritoriile palestiniene ocupate”, arată Declarația grupului BRICS, difuzată de Președinția sud-africană a organizației.

Liderii statelor din cadrul BRICS au reiterat angajamentul în favoarea ”soluționării pe cale pașnică a diferențelor și disputelor” și au cerut instituirea ”imediată” a unui armistițiu umanitar durabil” care să conducă la încetarea ostilităților.

”Am reiterat susținerea puternică pentru eforturile regionale și internaționale în sensul obținerii încetării imediate a ostilităților, în sensul protejării civililor și furnizării de asistență umanitară”, subliniază grupul BRICS.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a acuzat, marți, Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. ”Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război. Refuzul deliberat de a furniza medicamente, carburanți, alimente și apă locuitorilor din Fâșia Gaza echivalează cu genocidul. Cerem imediat comunității internaționale să adopte acțiuni urgente și concrete pentru a pune capăt suferințelor din Fâșia Gaza și a deschide calea pentru soluționarea corectă și pașnică a acestui conflict”, a declarat Cyril Ramaphosa, cu ocazia reuniunii.

La rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut organizarea ”rapidă” a unei conferințe internaționale de pace. ”Nu poate fi pace, nu poate exista securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție corectă la cauza palestiniană. Toate părțile implicate în conflict trebuie să înceteze imediat ostilitățile, violențele și atacurile, trebuie să elibereze deținuții civili și să evite pierderile de vieți omenești”, a declarat Xi Jinping.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 14.128 de morți în Fâșia Gaza, inclusiv 5.840 de minori. Alte peste 33.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

În Israel, atacurile armate comise de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți. Cel puțin 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri