Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților

Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților
Publicat: 21/11/2023, 22:06

Grupul BRICS a condamnat, cu ocazia summitului desfășurat marți, atacurile asupra civililor israelieni și palestinieni, și a cerut instituirea imediată a unui armistițiu durabil în Fâșia Gaza, intensificarea asistenței umanitare și eforturi internaționale pentru încetarea permanentă a confruntărilor între armata israeliană și grupul islamist Hamas.

Grupul națiunilor emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a organizat marți un summit prin videoconferință pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. La reuniune au participat și liderii Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Au fost condamnate actele de violență îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv crimele de război, atacurile generale și vizarea infrastructurii civile, precum și acțiunile de provocare, de instigare și distrugere. Am evidențiat că trebuie protejați civilii, în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu reglementările internaționale în domeniul drepturilor omului. (…) Am condamnat orice tip de transfer forțat, individual sau masiv, precum și acțiunile vizând deportarea palestinienilor de pe propriul teritoriu. (…) Am exprimat preocupări profunde privind situația umanitară precară din teritoriile palestiniene ocupate”, arată Declarația grupului BRICS, difuzată de Președinția sud-africană a organizației.

Liderii statelor din cadrul BRICS au reiterat angajamentul în favoarea ”soluționării pe cale pașnică a diferențelor și disputelor” și au cerut instituirea ”imediată” a unui armistițiu umanitar durabil” care să conducă la încetarea ostilităților.

”Am reiterat susținerea puternică pentru eforturile regionale și internaționale în sensul obținerii încetării imediate a ostilităților, în sensul protejării civililor și furnizării de asistență umanitară”, subliniază grupul BRICS.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a acuzat, marți, Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. ”Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război. Refuzul deliberat de a furniza medicamente, carburanți, alimente și apă locuitorilor din Fâșia Gaza echivalează cu genocidul. Cerem imediat comunității internaționale să adopte acțiuni urgente și concrete pentru a pune capăt suferințelor din Fâșia Gaza și a deschide calea pentru soluționarea corectă și pașnică a acestui conflict”, a declarat Cyril Ramaphosa, cu ocazia reuniunii.

La rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut organizarea ”rapidă” a unei conferințe internaționale de pace. ”Nu poate fi pace, nu poate exista securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție corectă la cauza palestiniană. Toate părțile implicate în conflict trebuie să înceteze imediat ostilitățile, violențele și atacurile, trebuie să elibereze deținuții civili și să evite pierderile de vieți omenești”, a declarat Xi Jinping.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 14.128 de morți în Fâșia Gaza, inclusiv 5.840 de minori. Alte peste 33.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

În Israel, atacurile armate comise de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți. Cel puțin 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×