Liderii Grupului G7, reuniți în sudul Italiei, au avertizat, vineri, că vor contracara ceea ce ei consideră a fi practici comerciale incorecte ale Chinei care afectează industria occidentală, urmând să fie sancționate și acțiunile de susținere financiară a Rusiei.
Liderii din Statele Unite, Italia, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania și Japonia, reuniți în Borgo Egnazia (Puglia), au exprimat preocupări referitoare la capacitățile excesive de producție ale Chinei, care, potrivit Occidentului, afectează piețele locale.
”Grupul G7 nu încearcă să obstrucționeze dezvoltarea Chinei, dar va continua să acționeze pentru protejarea propriilor companii de practici incorecte, pentru crearea unui mediu concurențial cu standarde egale și pentru remedierea actualelor probleme”, arată proiectul Declarației Summitului G7 din Italia, conform agenției Reuters.
”China nu furnizează armament Rusiei, dar furnizează capabilități și tehnologie pentru producerea armamentului, astfel că, de fapt, ajută Rusia”, a afirmat președintele Joe Biden.
În proiectul Declarației, liderii Grupului G7 au avertizat că vor sancționa entitățile care au ajutat Moscova să evite sancțiunile internaționale impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina. În acest context, ar putea fi sancționate companii financiare chineze care oferă credite Rusiei pentru industria de armament.
În mai, Administrația SUA a anunțat tarife vamale suplimentare asupra importurilor chineze, în principal asupra vehiculelor electrice, în contextul în care președintele Joe Biden a denunțat practicile comerciale ”incorecte” ale Chinei.
”Acțiunile de astăzi în sensul contracarării practicilor comerciale incorecte ale Chinei sunt îndreptate împotriva sectoarelor strategice. (…) Vom continua colaborarea cu partenerii din întreaga lume pentru abordarea preocupărilor comune legate de practicile comerciale incorecte ale Chinei (…)”, a anunțat Casa Albă.
China este acuzată constant de Statele Unite și de Uniunea Europeană de practici comerciale incorecte, dar Beijingul denunță acțiunile protecționiste ale Occidentului.
Foto: Profimedia
Citește și: