Grupul OPEC+ a stabilit să reducă din nou producția de petrol, în contextul scăderii prețurilor
Statele din grupul OPEC+ au ajuns, joi, la un acord de principiu în sensul reducerii în continuare a producției de petrol, în contextul scăderii prețurilor și al estimărilor privind un nou surplus al stocurilor anul viitor.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și națiunile asociate, printre care se numără Rusia, au stabilit, în cursul unei reuniuni desfășurate joi, o diminuare a producției cu încă un milion de barili pe zi. Această reducere intervine în contextul în care Arabia Saudită intenționează să prelungească în 2024 propria diminuare a producției de petrol tot cu un milion de barili pe zi, potrivit grupului media Bloomberg.
Reprezentanții statelor din grupul OPEC+ au ajuns la un acord în principiu, care va trebui aprobat formal, potrivit unor surse care au participat la reuniune. Detaliile acordului nu vor fi cunoscute până când fiecare stat va anunța individual nivelul producției.
”Dacă cifrele se vor confirma, acest lucru va arăta că OPEC+ vrea să mențină controlul asupra piețelor petrolului. Grupul continuă să aplice o poziție proactivă, ținând cont de probabilitatea unei cereri sezoniere slabe la începutul anului 2024”, afirmă Giovanni Staunovo, analist la compania UBS Group AG.
Începând din iulie, Arabia Saudită aplică voluntar o reducere a producției de un milion de barili pe zi. Riyadul le cere celorlalte state din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliaților să se alăture eforturilor, în contextul în care prețurile au scăzut cu 10% față de vârful atins în septembrie. Nu este clar cum vor fi distribuite noile reduceri în cadrul OPEC+, nici dacă decizia Rusiei de diminuare a exporturilor cu 300.000 de barili pe zi se transpune în noua formulă.
Brazilia tocmai a anunțat că se va alătura organizației OPEC+ din ianuarie 2024, dar nu va fi obligată să reducă producția de petrol. ”Președintele Lula a confirmat intrarea noastră în grupul de cooperare OPEC+ de la 1 ianuarie 2024”, a declarat joi Alexandre Silveira, ministrul brazilian al Energiei.
Foto: Profimedia
Citește și:
Inflația continuă să scadă în zona euro, apropiindu-se de ținta Băncii Centrale Europene