Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că faptul că nimeni nu este tras la răspundere pentru uciderea personalului ONU și al agențiilor umanitare în Fâșia Gaza este „total inacceptabil”.
Într-un interviu acordat Reuters, Guterres a spus că anul trecut a fost unul „foarte dur, foarte dificil”. Declarațiile vin cu puțin timp înainte de reuniunea liderilor mondiali, care are loc la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU.
Anul 2023 a fost dominat de războiul din Gaza, care a început la doar două săptămâni după ce liderii au părăsit New York-ul în urma adunării de anul trecut. Pe 7 octombrie, militanți ai grupării Hamas au ucis 1.200 de oameni și au luat aproximativ 250 de ostatici într-un atac transfrontalier în Israel, potrivit bilanţurilor israeliene, citate de Reuters.
În urma acelui atac, Israelul a lansat un adevărat război împotriva Hamas în Gaza, iar oficiali palestinieni din domeniul sănătății spun că aproximativ 41.000 de oameni au murit de la începutul conflictului.
Potrivit lui Guterres, au existat încălcări grave ale legislației umanitare, iar civilii din Gaza nu au fost deloc protejați.
„Ceea ce se întâmplă în Gaza este total inacceptabil”, a spus el.
Armata israeliană (IDF) afirmă că ia măsuri pentru a reduce riscul ca populația civilă să fie afectată și că cel puțin o treime din victimele din Gaza sunt militanți ai grupării. IDF acuză Hamas că folosește civilii palestinieni ca scuturi umane, ceea ce Hamas neagă.
Aproape 300 de persoane din domeniul umanitar, mai mult de două treimi dintre ei fiind angajați ai ONU, au fost, de asemenea, uciși în timpul conflictului. Guterres a spus că ar trebui să existe o investigație eficientă și o asumare a responsabilității pentru uciderea acestora.
„Avem instanțe, dar vedem că deciziile instanțelor nu sunt respectate și acest tip de lipsă de responsabilitate este total inacceptabil și necesită o reflecție serioasă”, a spus Guterres.
Curtea Internațională de Justiție a anunțat în iulie că ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel este ilegală și ar trebui oprită.
Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota săptămâna viitoare un proiect de rezoluție care ar acorda Israelului un termen de șase luni pentru a face acest lucru.
Guterres a spus că nu a mai vorbit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în contextul în care acesta din urmă acuză de multă vreme ONU că este anti-Israel. Cei doi s-au întâlnit în persoană la sediul ONU în urmă cu un an, iar Guterres a spus că ar fi dispus să facă acest lucru din nou, dacă și Netanyahu și-ar dori.
„Nu am vorbit cu el pentru că nu mi-a răspuns la apelurile telefonice, dar nu am de ce să nu vorbesc cu el. Deci, dacă vine la New York și cere să mă vadă, voi fi foarte bucuros să-l văd”, a mai spus Guterres.
Sursa foto: Profimedia