Guvernatorul Băncii Angliei AVERTIZEAZĂ: Riscul producerii unui Brexit fără acord este „ALARMANT de mare”
Referindu-se la riscul producerii unui Brexit fără acord, Mark Carney a afirmat: „În august 2018, riscul era deja inconfortabil de mare. Din nefericire, cred că s-a dovedit a fi o estimare precisă”.
„Acum, riscul este alarmant de mare. Suntem într-o situație în care voința exprimată de Parlament este pentru o anumită formă de acord, unul definit printr-o dublă negație: Parlamentul se opune unui Brexit fără niciun acord. Guvernul, după cum a spus premierul, se opune unui Brexit fără acord, Uniunea Europeană se opune unui Brexit fără acord, dar posibilitatea există, prin opțiunea din oficiu”, a explicat Mark Carney într-un interviu acordat postului tv Sky News.
„Deci, ieșirea din UE fără acord se poate produce în mod accidental și nu va mai fi nicio tranziție, va fi direct un Brexit în mod dezordonat”, a atras atenția Mark Carney.
„Există numeroase lucruri îngrijorătoare în cazul unui Brexit fără acord”, a subliniat guvernatorul Băncii Angliei, explicând însă că sistemul financiar este puternic.
Întrebat despre afirmațiile unor promotori ai Brexit care susțin că în lipsa unui acord se vor aplica regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) astfel că nu vor fi impuse taxe vamale, Mark Carney a precizat: „Trebuie să uitați ficțiunile, sunt absolut absurde”.
Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.
Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
Emmanuel Macron, președintele Franței, a avertizat marți că Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung „ostatic” în criza Brexit, somând Marea Britanie să propună o soluție privind ieșirea ordonată din Uniunea Europeană până pe 10 aprilie.
„Prioritatea noastră este buna funcționare a Uniunii Europene și a pieței unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie”, a declarat Emmanuel Macron în cursul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu premierul Irlandei, Leo Varadkar.
„Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fără acord”, a atras atenția Macron.