Scandal la Summitul ONU – COP27 privind schimbările climatice, pornit de la cererea de eliberare a activistului Alaa Abdel Fattah: Un deputat a fost scos afară / Guvernul britanic, acuzat de „ingerințe în afacerile interne egiptene”

Publicat: 10 11. 2022, 12:43
Actualizat: 10 11. 2022, 13:29
Scandal la Summitul ONU - COP27 privind schimbările climatice, pornit de la cererea de eliberare a activistului Alaa Abdel Fattah: Un deputat a fost scos afară / Guvernul britanic, acuzat de „ingerințe în afacerile interne egiptene” ? Sursa foto: Profimedia

Scandal la Summitul ONU – COP27 privind schimbările climatice, unde a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis. Totul a pornit de la un discurs susținut de sora activistului Alaa Abdel Fattah, care a cerut eliberarea sa din închisoare. Ulterior, un deputat a fost scos afară din sala de conferințe. În același context, liderul partidului Generației Democrate a acuzat guvernul britanic de „ingerințe în afacerile interne egiptene”.

Activistul britanic-egiptean Alaa Abdel Fattah a încetat să mai bea apă pentru a trage un semnal de alarmă, la începutul Summitului COP27, a anunțat sora sa, care a cerut eliberarea sa din închisoare.

Activistul, în vârstă de 40 de ani, a intrat în greva foamei și a consumat doar 100 de calorii timp de mai bine de 200 de zile pentru a forța Egiptul să-i permită să ia legătura cu consulatul Marii Britanii.

Mărul discordiei

Abdel Fattah, un activist cheie implicat în mișcările de protest din 2022, cunoscute sub numele „ Primăvara Arabă”, ispășește în prezent o pedeapsă de cinci ani pentru răspândirea de știri false.

Sora lui, Sanaa Seif, a avertizat că, din cauza grevei foamei în care se află fratele ei, acesta ar putea să nu mai trăiască la finalul Summitului ONU – COP27 privind schimbările climatice, scrie CNN.

Referitor la acest subiect, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a afirmat că situația activistului este „o prioritate pentru guvernul britanic, atât ca apărător al drepturilor omului, cât și ca cetățean britanic”.

Mătușa lui Abdel Fattah, Ahdaf Soueif, a declarat pentru BBC că summit-ul ar putea fi ultima lui șansă de a fi salvat și de a fi eliberat.

Ea l-a îndemnat pe Rishi Sunak să ajute la eliberarea nepotului ei.

„Înseamnă că avem într-adevăr doar câteva zile”, a spus ea. „Nimeni dintre noi nu are niciun motiv să creadă că regimul îl va lăsa vreodată să plece”.

Liderul partidului Generației Democrate acuză guvernul britanic de „ingerințe în afacerile interne egiptene”

Poziția premierului britanic nu a rămas fără ecou. Liderul Partidului Generației Democrate, Naji Al-Shihabi, a respins în mod vehement solicitarea Marii Britanii de eliberare a „condamnatului penal Alaa Abdel Fattah”, care se află în închisoare pe baza unei hotărâri judecătorești.

„Toate declarațiile emise de guvernul Marii Britanii în acest sens sunt complet respinse, chiar dacă Alaa are și naționalitate britanică”, a declarat Naji Al-Shihabi.

El a adăugat că, în ciuda faptul că activistul este și cetățean britanic, el ar fi trebuit să respecte legea Egiptului.

Naji Al-Shihabi „și-a exprimat surprinderea față de insistența unor organizații pentru drepturile omului de a folosi Summitul COP27 pentru Climă pentru probleme politice, încălcând summitul climatic”, conform Egypt Today.

Liderul politic din Egipt a catalogat cererile guvernului britanic de a-l elibera pe Alaa Abdel-Fattah drept o „imixtiune inacceptabilă în afacerile interne egiptene”, care reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite.

Un deputat egiptean a fost scos afară în timpul discursului

Deputatul egiptean Amr Darwish a fost dat afară de la conferința de presă susținută de Sanaa Abdel Fattah, la Summitul COP27, după ce parlamentarul a criticat aspru discursul surorii activistului.

Cine este Alaa Abdel Fattah

Abdel Fattah a jucat un rol cheie în protestele care l-au dat jos de la putere pe fostul lider egiptean, Hosni Mubarak, în 2011.

El este în închisoare de nouă ani și a fost condamnat la încă cinci ani în 2021, sub acuzația de „difuzare de știri false” – o acuzație despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că este falsă.

El a primit cetățenia britanică în decembrie 2021, pentru că mama lui s-a născut la Londra.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că acesta este unul dintre cei aproximativ 60.000 de prizonieri politici egipteni și au acuzat guvernul de la Cairo că încearcă să-și „spele” reputația prin găzduirea summitului climatic.

Guvernul egiptean a insistat că nu există prizonieri politici în țară.