Guvernul britanic refuză o nouă anchetă privind moartea opozantului rus Aleksandr Litvinenko
Magistratul Robert Owen, însărcinat să efectueze o anchetă judiciară cu privire la decesul lui Litvinenko, a anunțat în mai că se află în imposibilitatea de a examina un eventual rol al statului rus în cadrul acestei proceduri.
Astfel, el a solicitat Guvernului britanic să o înlocuiască cu un alt tip de investigație, o „anchetă publică”, permițând, contrar a ceea ce sugerează numele acesteia, examinarea cu ușile închise a unor documente sensibile.
Însă Guvernul a refuzat această solicitare vineri dimineața, a anunțat coronerul Robert Owen.
Aleksandr Litvinenko, mort la vârsta de 43 de ani, un transfug FSB (serviciile ruse de informații) care s-a refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai, în noiembrie 2006, cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, și omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit, la puțin timp după aceea, din cauza unei otrăviri cu poloniu, o substanță radioactivă.
Văduva sa, Marina, afirmă că soțul său lucra pentru serviciile secrete britanice în momentul morții și că a fost ucis din ordinul Kremlinului.
Avocatul său Ben Emmerson a acuzat vineri Guvernul britanic că dă dovadă de o „lipsă totală de profesionalism” refuzând această anchetă publică. „Catalogul promisiunilor nerespectate este un semn că ceva nu este în regulă”, a declarat el la tribunal.
Robert Owen a declarat, în mai, că Guvernul britanic i-a cerut să nu utilizeze în mod public anumite documente secrete, în numele securității naționale, în cadrul procedurii („inquest”) care urma să înceapă în această toamnă. El a anunțat că nu este, deci, în măsură să procedeze la o anchetă „completă” și „justă” asupra circumstanțelor acestui deces.
Apreciind că problema unei eventuale implicări a Rusiei „este de o importanță crucială”, el a subliniat că îndepărtarea anumitor elemente reprezintă „un grav subiect de îngrijorare” în opinia sa.
Audierile în cadrul unei anchete judiciare vizând stabilirea circumstanțelor exacte ale unui deces în caz de moarte violentă sau neexplicată sunt publice.