Guvernul Cataloniei, primul răspuns după ultimatumul de la Madrid
„Joi, nu vom oferi ceva diferit față de ce am transmis luni. Nu sunt surprins de decizia Curții. S-au mișcat rapid, nu? Ne confruntăm cu o putere executivă a statului care folosește ramura judiciară pentru a bloca legislativul. Organizarea unui referendum nu este o infracțiune, pentru că a fost decisă de către Congres. Dar nu vom rămâne în contemplare pentru a urmări cum sunt ocupate instituțiile catalane. Pentru guvern, obiectivul referendumului din 1 octombrie este irevocabil, iar renunțarea nu face parte din scenariile noastre”, a spus Turull.
Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independență nu respectă Constituția Spaniei, a anunțat marți Curtea Constituțională.
Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât „legea depășește puterile statului în materie de consultări sau referendum și încalcă, printre alte principii constituționale, supremația Constituției, suveranitatea națională și unitatea indisolubilă a Spaniei”.
Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.
Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunțat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei.