Guvernul din Ungaria va lansa, anul acesta, Programul „Demján Sándoro” pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Ungaria și, astfel, va direcţiona spre acest sector 1.410 miliarde de forinţi, a anunțat – duminică – secretarul de stat în Cabinetul premierului ungar, Balázs Hidvéghi, potrivit EVZ.ro.
„Acest program a fost conceput pentru obiectivele și provocările lor. L-am adaptat pentru a-i ajuta să crească, să creeze noi locuri de muncă și să găsească noi piețe”, a afirmat politicianul, prin intermediul unui mesaj video, postat pe pagina de socializare a Executivului, precizând că sectorul IMM-urilor este un domeniu cheie al economiei ungare și, dacă acestea vor crește, atunci întreaga economie ungară va crește.
Sprijinul 8+1 este disponibil pentru întreprinderile menționate, primul fiind programul de finanțare a capitalului IMM-urilor, care ajută la creșterea rapidă, fiind vorba despre o resursă de dezvoltare între 100 și 200 de milioane de forinţi, care poate fi obținută cu o dobândă de 5%.
Al doilea este programul de sprijinire a investițiilor 1+1 pentru IMM-uri, în cazul căruia bugetul este de 50 de miliarde de forinţi, prin intermediul căruia IMM-urile sunt susţinute în vederea creşterii activelor şi a capacităţii de producție.
Acesta poate fi un grant nerambursabil, de până la 200 de milioane de forinţi, iar din această sumă, pe lângă achizițiile de active, pot fi finanţate şi deozvoltările legate de digitalizare și energia regenerabilă.
Al treilea program de sprijinire este cel a prezenței și vânzărilor online a acestor intreprinderi: Astfel, Guvernul își asumă costurile serviciilor digitale necesare prezenței online, timp de doi ani, oferind suport sub formă de vouchere pentru dezvoltarea de site-uri web și interfețe de social media, pentru protecția cibernetică sau chiar pentru servicii de suport pentru vânzări online.
„A patra este dobânda de 3,5% la împrumutul de investiții din Programul de carduri Széchenyi”, a explicat Balázs Hidvéghi, adăugând că anul acesta ar putea fi acordate noi împrumuturi pentru investiții de până la 150 de miliarde de forinţi.
Pentru IMM-urile care solicită un împrumut pentru investiții, până la data de 30 iunie 2025, garanția obligatorie pentru împrumut va fi gratuită în primul an.
Al cincilea este programul de împrumut pentru stimulente la export, care va fi lansat de Eximbank: din acest program pot beneficia atât intreprinderile care exportă deja, cât și cele care încă nu exportă.
Al șaselea este programul de împrumut și capital de sprijinire a investițiilor, prin care se oferă asistență pentru investiții, înființare de companii și achiziții de companii, cu ajutorul căruia întreprinderile ungare pot intra pe noi piețe și se pot extinde.
În acest sens, scopul Guvernului este de a folosi acest program de capital pentru a dezvolta companii ungare noi, mari și de succes în străinătate.
Al șaptelea sunt programele Uniunii Europene (UE) pentru dezvoltarea afacerilor: în 2025, vor fi deschide 650 de miliarde de forinţi din fonduri UE pentru IMM-uri, prin granturi nerambursabile, împrumuturi subvenționate sau prin combinația acestora.
A opta este reducerea obligaţiilor administrative ale IMM-urilor, adică vor fi diminuate în continuare birocrația în furnizarea de date, impozitare și în mediul juridic, iar sprijinul + 1 înseamnă că preţul energiei electrice pentru noile microîntreprinderi va scădea din ianuarie, a mai spus secretarul de stat, care a adăugat: „Microîntreprinderile cu contract de piață pot intra în serviciul universal și după expirarea contractului anterior, astfel încât pot cumpăra energie electrică la un preț redus stabilit de Guvern până la un anumit nivel de consum”.
„Aşadar, acesta este Programul Sándor Demján, prin care direcționăm 1.410 miliarde de forinți către întreprinderile mici și mijlocii ungare. Site-ul web al programului este dsprogram.hu. Solicităm microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii autohtone să se informeze, să aplice şi să profite de aceste oportunitati!”, a îndemnat secretarul de stat în Cabinetul premierului ungar, Balázs Hidvéghi.
FOTO – Profimedia