Prima pagină » Știri externe » Guvernul din Hong Kong amână scrutinul parlamentar regional, din cauza pandemiei

Guvernul din Hong Kong amână scrutinul parlamentar regional, din cauza pandemiei

Guvernul din Hong Kong amână scrutinul parlamentar regional, din cauza pandemiei

Premierul din Hong Kong, Carrie Lam, un politician pro-Beijing, a anunţat vineri decizia amânării scrutinului parlamentar regional care era programat în septembrie, din cauza pandemiei.

Decizia riscă să amplifice nemulţumirea mişcării prodemocraţie din Hong Kong, care a cerut să nu fie invocat pretextul pandemiei în scopuri politice, informează agenția de presă MEDIAFAX.

„Anunţ astăzi decizia cea mai dificilă din ultimele şapte luni, mai precis amânarea scrutinului pentru desemnarea membrilor Consiliului Legislativ”, a declarat Carrie Lam.

Anunțul oficialului vine în contextul în care Guvernul din Hong Kong a anunțat joi că 12 activiști pro-democrație nu vor mai putea să candideze la alegerile legislative, întrucât s-au opus noii legi privind siguranța națională, impusă de Beijing.

Printre candidații descalificați se numără activistul pro-democrație Joshua Wong, unii membri ai Partidului Civic, dar și alte persoane care au câștigat un vot neoficial în cadrul unor alegeri primare organizate de opoziție la începutul lunii.

„Rezistenţa noastră va continua şi sperăm că lumea va fi de partea noastră în luptele care vor urma”, a declarat vineri Joshua Wong, unul dintre liderii mişcării prodemocraţie.

Legea siguranței naționale, contestată în continuare în Hong Kong

Criticii susțin că această decizie are ca scop reducerea la tăcere a noii generații de susținători ai democrației, după o victorie zdrobitoare a acestora în cadrul alegerilor locale de anul trecut.

Șansele ca opoziția să câștige majoritatea în Legislativul din Hong Kong ar putea să scadă și mai mult dacă Guvernul decide amânarea alegerilor, programate pentru 6 septembrie, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Guvernul a declarat că a decis să le interzică celor 12 să candideze deoarece aceștia ar fi solicitat intervenția forțelor străine în Hong Kong sau „au exprimat obiecții în legătură cu principiile legii securității naționale”, fapte care intră în contradicție cu Legea Fundamentală din Hong Kong.

Beijingul a impus noua lege a siguranței naționale pentru a pedepsi faptele de „secesiune, subversiune, terorism și colaborare cu forțele străine” în fosta colonie britanică.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele