Prima pagină » Știri externe » Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci

Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci

Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci
Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci

„Le-am spus clar băncilor, iar acestea au fost de acord să ia în considerare aplicarea ratelor negative ale dobânzii. Riscul pieței afectează atât băncile, cât și clienții. Clientul acceptă riscul fluctuației schimbului valutar, în timp ce banca își asumă riscul modificărilor dobânzilor”, a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finanțe.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a cerut autorităților de reglementare să verifice în ce măsură contractele de împrumut permit introducerea dobânzilor negative.

Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Reprezentanții mai multor bănci din Polonia, cum ar fi MBank și divizia locală a Deutsche Bank, au anunțat încă de săptămâna trecută că sunt gata să discute termenii contractelor cu debitorii care se confruntă cu probleme din cauza aprecierii francului.

Szczurek s-a întâlnit marți cu guvernatorul băncii centrale poloneze, Marek Belka, și conducătorii băncilor comerciale din Polonia pentru a discuta pe tema cursului valutar.

„Fixarea cursului zlot-franc ar fi stupidă. Să permitem clienților să plătească împrumutul la un cursul de schimb pe care îl aveam înainte de decizia băncii centrale a Elveției ar însemna să încălcăm contractele de creditare. Aceasta ar presupune să creăm probleme mari băncilor”, a afirmat Belka.

Marți, guvernul din Croația, țară aflată într-o situație similară celei din Polonia, a anunțat că vrea să introducă un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croați care au credite ipotecare în moneda elvețiană și care au fost afectați de aprecierea record a francului.

De asemenea, Belka a respins ideea de a obliga băncile să convertească împrumuturile în valută în zloți, apreciind că această măsură este „periculoasă” și „nu foarte prudentă”, întrucât băncile ar trebui să suporte pierderi de peste 10 miliarde de zloți (2,7 miliarde de dolari).

Anterior, ministrul ungar al Economiei a declarat că miniștrii de Finanțe din Croația și Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre convertirea creditelor în mondea națională, măsură adoptată în Ungaria încă din luna noiembrie a anului trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse țări la creditele denominate în franci elvețieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieței, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro și franci în forinți.

Săptămâna trecută, joi, banca centrală a Elveției a decis să renunțe la plafonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a condus la aprecierea record a monedei elvețiene față de monedele țărilor europene. Banca centrală elvețiană a redus totodată rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Citește și