Guvernul francez, criticat pentru neglijență, după atentatele de anul trecut. Se vorbește despre „omucidere involuntară gravă”

Publicat: 08 01. 2016, 16:57

Mai multe persoane au acuzat în această săptămână Guvernul și poliția de „acte de neglijență”, puterea răspunzând parțial, prin invocarea de măsuri aplicate împotriva terorismului și a necesității de „adaptare”.

„Nu este ușor să răspunzi pe loc”, a recunoscut o sursă guvernamentală, adăugând că acest lucru va fi făcut dacă vor fi deschise anchete judiciare sau parlamentare, după cum cere opoziția.

Văduva polițistului Franck Brinsolaro, ucis în atentatele din ianuarie 2015 de la redacția Charlie Hebdo, a depus plângere luni, la Paris, pentru „omucidere involuntară gravă”, denunțând probleme ale sistemului de securitate de care se plângea soțul ei.

Ingrid Brinsolaro a invocat amenințări, înaintea atacului, care ar fi fost transmise, în van, Direcției Generale a Securității Interne (DGSI). Potrivit unei publicații franceze, avocatul acesteia afirmă în plângere că „două fapte tulburătoare atestă lacune ale Direcției generale de securitate internă”.

Unul dintre acestea se referă la mărturia unui jurnalist care lucra în apropierea redacției Charlie Hebdo, care discutase cu câteva luni înainte de atentat cu un bărbat ce voia să localizeze sediul publicației. Acest jurnalist a informat atunci șeful misiunii responsabile cu protecția lui Stephane Charbonnier, care a întocmit un raport căte DGSI.

„Eu și clienta mea vrem să știm dacă acest raport, întocmit în urma declarațiilor martorului, a fost redactat și transmis”, a precizat avocatul.

Securitatea din fața sediului publicației satirice Charlie Hebdo fusese adaptată înaintea atentatului, a răspuns, marți, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Am trecut de la o gardă statică, la gărzi „dinamice” – de exemplu, ronduri de poliție – în contextul terorist care schimbase registrul, a adăugat el.

Potrivit Guvernului, terorismul a evoluat considerabil, mai ales după împușcăturile în masă din data de 13 noiembrie, soldate cu moartea a 130 de persoane și rănirea altor sute la Paris și la Saint-Denis. Instituția a subliniat că „războiul” este dirijat în Franța de islamiști aflați în străinătate, în special în Europa, unde trebuie dusă o luptă pentru a armoniza războiul antiterorist.

Alte critici denunță un „război al polițiștilor”, de asemenea, recurent.