Prima pagină » Știri externe » Guvernul FRANȚEI a fost demis prin moțiune de cenzură, pe fondul disputelor privind bugetul de austeritate

Guvernul FRANȚEI a fost demis prin moțiune de cenzură, pe fondul disputelor privind bugetul de austeritate

Guvernul FRANȚEI a fost demis prin moțiune de cenzură, pe fondul disputelor privind bugetul de austeritate

Guvernul Michel Barnier a fost demis, miercuri seară, prin moțiune de cenzură, pe fondul disputelor generate de proiectul unui buget de austeritate, situație care va conduce la intensificarea crizei politice din Franța.

Moțiunea de cenzură inițiată de formațiunea de stânga Noul Front Popular (NFP) a fost adoptată cu voturile a 331 de membri ai Adunării Naționale. Majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului de la Paris este la nivelul de 289 de voturi, notează cotidianul Le Figaro.

Este prima dată după anul 1962 când Parlamentul de la Paris a adoptat o moțiune pentru demiterea unui guvern.

În dezbaterea care a precedat moțiunea de cenzură, premierul Michel Barnier avertizase că demiterea Guvernului său ar genera destabilizarea instituțiilor.

”Nu pot accepta ideea că destabilizarea instituțională poate fi un obiectiv împărtășit de majoritatea deputaților. Adoptarea moțiunii de cenzură ar însemna că bugetul națiunii nu ar putea fi adoptat înainte de sfârșitul anului. Acest lucru ar antrena pierderea puterii de cumpărare a francezilor”, avertizase Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Monde.

Premierul Michel Barnier a încercat să adopte prin asumarea răspunderii guvernamentale un buget care prevedea scăderi de cheltuieli de 60 de miliarde de euro, precum și majorări de taxe, deși nu avea o majoritate stabilă în Parlament. În acest context, opoziția de stânga și extremă-dreapta a anunțat moțiuni de cenzură.

Marine Le Pen, liderul grupului parlamentar al partidului Mobilizarea Națională (RN, extremă-dreapta), a afirmat că premierul Michel Barnier nu a ținut cont de solicitările sale de a proteja cetățenii francezi de majorări de taxe. În replică, Michel Barnier îndemnase partidele parlamentare să adopte bugetul, avertizând asupra consecințelor. ”Vor fi turbulențe mari pe piețele financiare”, a afirmat Michel Barnier săptămâna trecută.

Franța este vizată de o procedură de monitorizare lansată de Comisia Europeană din cauza ”deficitului excesiv”, iar, pe fondul instabilității politice, investitorii au dubii asupra sustenabilității datoriei suverane. Anul acesta, deficitul public al Franței probabil va depăși 6,0% din PIB, iar Michel Barnier voia să atingă un nivel de 5,0% până la finalul anului 2025, deși experții sunt sceptici.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Președintele BCE susține asumarea în COMUN a creditelor de către țările UE /„Politica fiscală trebuie să fie pe o bază puternică”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele