Guvernul german a adoptat un proiect pentru introducere salariului minim, de 8,5 euro pe oră

Publicat: 02 04. 2014, 15:50
Actualizat: 29 07. 2014, 20:42

Proiectul vizează introducerea salariului minim începând de anul viitor, cu o perioadă de tranziție de doi ani acordată pentru ca măsura să nu intre în conflict cu contractele existente de muncă la nivel regional sau sectorial.

În prezent statul german nu intervine în negocierile privind salariile și programul de lucru, stabilite în general de patronate și sindicate în acorduri colective.

Salariul minim nu se va aplica în cazul persoanelor sub 18 ani și nici în primele șase luni de lucru ale unei persoane aflate în situație de șomaj pe termen lung care și-a găsit un loc de muncă, potrivit proiectului.

Guvernul anticipează că parlamentul va vota în această vară asupra măsurii.

Introducerea salariului minim s-a dovedit populară în rândul germanilor după ce a fost propusă anul trecut, în campania pentru alegerile generale, de către coaliția care a susținut candidatura cancelarului Angela Merkel pentru un cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului. În UE, numai șapte state din cele 28 nu au stabilit un salariu minim.

Susținătorii propunerii consideră că introducerea unui salariu minim va aduce echilibru în economie, care depinde în mare măsură de exporturi, în timp ce cererea internă nu contribuie semnificativ la creștere.

Pe de altă parte, opozanții proiectului, printre care se numără instituții precum Deutsche Bank sau institutul de cercetare economică Ifo, au avertizat că impunerea unui salariu minim ar putea conduce la pierderea a 900.000 de locuri de muncă, multe dintre acestea în regim part-time.

Mai mulți oficiali guvernamentali germani au afirmat că estul Germaniei (fosta Republică Democrată Germană) va fi cea mai afectată regiune după introducerea salariului minim, având în vedere nivelul mai ridicat al șomajului și veniturile mai scăzute din zonă.