Guvernul Germaniei a aprobat noua strategie alimentară /Ministru: ”Vreau ca fiecare cetățean să aibă opțiuni pentru a consuma alimente sănătoase”

Publicat: 17 01. 2024, 18:04

Guvernul Germaniei a adoptat, miercuri, o nouă strategie alimentară, prin care vrea să stimuleze consumul de produse sănătoase, biologice și autohtone, prin măsuri aplicate etapizat până în anul 2050.

”Vreau ca fiecare cetățean să aibă opțiuni pentru a consuma alimente sănătoase. Fiecare decide pentru sine însuși, noi nu vom dicta nimic. Dar alimentele delicioase, sănătoase și sustenabile nu trebuie să depindă de nivelul veniturilor sau de familia din care provii”, a declarat Cem Özdemir, ministrul german al Agriculturii și Alimentației, citat de publicația Die Zeit.

Noua strategie, denumită ”Mâncare bună pentru Germania”, are rolul de a stimula consumul alimentelor sănătoase și a descuraja promovarea produselor nesănătoase.

Noua strategie prevede aplicarea a 90 de măsuri, până în anul 2050, astfel încât ”să fie disponibilă mai ușor mâncare bună pentru toți cetățenii Germaniei”, conform Ministerului Agriculturii de la Berlin.

În momentul de față, achiziționarea unor produse alimentare sănătoase este dificilă, dar strategia prevede facilitarea accesului la produse biologice, locale și provenind din plante. În același timp, va fi descurajat consumul cărnii și al alimentelor nesănătoase.

Reclamele la produse alimentare considerate nesănătoase vor fi interzise pentru copiii sub vârsta de 14 ani, reglementările legale urmând să fie decise de coaliția pro-guvernamentală din Parlamentul german.

Asociația germană a asigurărilor de sănătate (AOK) a salutat eforturile Guvernului Olaf Scholz de îmbunătățire a cadrului de reglementare în domeniul alimentar.

”Raportul disproporționat între consumul excesiv de carne și zahăr și consumul redus de produse din cereale, fructe și legume are impact asupra climei și asupra sănătății”, a declarat Carola Reimann, președintele Asociației asigurărilor de sănătate.

Carola Reimann atrage atenția că, deși strategia prevede multe obiective, este neclar dacă măsurile prevăzute vor genera o modificare a comportamentului alimentar în Germania.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Scăderi ale burselor europene în contextul amânării relaxării politicilor monetare în zona euro și în Marea Britanie