Guvernul Germaniei a decis, joi, să ceară Parlamentului suspendarea în continuare, în 2024, a plafonului de îndatorare suverană, în contextul impasului privind bugetul, după o decizie a Curții Constituționale privind oprirea accesului la anumite surse de finanțare.
”Ne confruntăm cu efectele deciziei Curții Constituționale. Iar sarcina mea este să fac ordine. Acum avem o nouă clarificare legală referitoare la alocarea fondurilor speciale și la gestionarea creditelor pentru situații de urgență”, a declarat ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, citat de publicația Die Zeit.
Guvernul Olaf Scholz va prezenta, miercurea viitoare, un proiect adresat Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului, pentru suspendarea, în 2024, a plafonului privind datoria suverană a Germaniei. În ultimii trei ani, Berlinul a suspendat limita de îndatorare, din cauza efectelor pandemiei și invaziei militare ruse în Ucraina.
Prin această măsură, Guvernul de la Berlin va putea contracta credite suplimentare în valoare de 45 de miliarde de euro, care vor fi alocate Fondului Economic și de Stabilizare (WSF), un instrument special pentru compensarea tarifelor mari la energie.
Bundestagul ar urma să analizeze propunerea în sesiunea din intervalul 11-15 decembrie.
Impasul bugetar din Germania este un efect al deciziei de săptămâna trecută a Curții Constituționale, care a respins, în contextul unei sesizări a Uniunii Creștin-Democrate (CDU, opoziție), decizia cancelarului Olaf Scholz de a redirecționa 60 de miliarde de euro din fonduri rămase necheltuite din perioada pandemiei pentru programe destinate tranziției ecologice.
Decizia a afectat semnificativ planurile bugetare ale Guvernului de la Berlin, astfel că au fost necesare noi consultări între formațiunile care alcătuiesc coaliția – Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), Alianța ’90/Verzi (ecologistă) și Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta). Guvernul Olaf Scholz vrea să acceseze noi credite internaționale, pentru a menține măsurile de asistență destinate populației și companiilor.
În contextul deciziei Curții Constituționale, dezbaterile pe tema proiectului de buget pe anul 2024 au fost amânate pe termen nedeterminat.
Foto: Profimedia
Citește și:
Ritmul activităților economice continuă să scadă în zona euro