Tsipras a precizat, însă, că va rămâne pe traiectoria fiscală agreată cu Uniunea Europeană și cu Fondul Monetar Internațional, păstrându-l în funcție pe ministrul Finanțelor, Euclid Tsakalotos, informează Reuters.
Grecia își dorește să reformeze rapid câmpul muncii și pe cel fiscal, pentru a obține mai multe avantaje financiare, dar și cu scopul de a fi inclusă în programul cumpărării de obligațiuni derulat de Banca Centrală Europeană. Acest lucru o va ajuta să recâștige accesul pe piața de obligațiuni în 2018, atunci când programul său de asistență fiscală încetează.
Tsipras le-a dat miniștrilor săi noi roluri, dar a adus în Cabinet și figuri noi. Astfel, el l-a numit pe Dimitris Liakos, fost manager al unui fond de investiții, ministru pentru implementarea programului de redresare financiară a Greciei. Ministrul Energiei, Panos Skourletis, care s-a opus în mod public unor privatizări, a fost înlocuit cu George Stathakis, în prezent ministru al Economiei. Skourletis a fost trimis la Ministerul de Interne.
Ministrul Transporturilor, Thodoris Dritsas, a fost înlocuit cu Panagiotis Kouroublis, actualul ministrul de Interne. La Transporturi este supravegheată privatizarea porturilor grecești. Effie Achtsioglou, un oficial din Ministerul Muncii în vârstă de 31 de ani, care a participat la negocierile cu creditorii străini, este noul ministrul al Muncii.
„Premierul și-a remaniat cabinetul. Această echipă pare mult mai cxapabilă să ducă la îndeplinire obligațiile internaționale ale țării”, a declarat șeful agenției de sondaje Alco, Costat Panagopoulos.
Tsipras a înființat și noi ministere de sine stătătoare pentru administrarea turismului, principalul motor al economiei grecești, dar și pentru gestionarea problemei migrației, în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaților din ultimele decenii. Ministrul pentru Migrație, Yannis Mouzalas și-a păstrat postul, alături de șefii de la Afaceri Externe, Apărare și Turism. Pentru Grecia se estimează că va reveni pe profit în 2017, un eveniment despre care Tsipras speră că îi va convinge pe greci că scarificiile lor au dat roade. Pentru Ministerul Politicii Digitale și Media a fost numit la conducere Nikos Pappas, un apropiat consilier al premierului.
Alexis Tsipras a fost ales pentru prima dată în ianuarie 2015, promițând să pună capăt anilor de austeritate, însă șase luni mai târziu și-a schimbat perspectiva și a semnat o nouă înțelegere de asistență fiscală, a treia de când țara a intrat în colaps, în 2010. Apoi, acesta a fost reales în septembrie anul trecut, dar popularitatea sa a scăzut dramatic.
Ceremonia de învestire a noului cabinet va avea loc sâmbătă.