Guvernul Greciei a făcut primul PAS din planul de restructurare a datoriilor țării în ciuda avertismentelor Germaniei
Tensiunile dintre autoritățile de la Atena și oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza în urmă cu două săptămâni, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sâmbătă că creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile țării, relatează CNBC.
„A existat deja o renunțare voluntară a creditorilor privați, băncile au renunțat deja la creanțe de miliarde în ceea ce privește Grecia”, a explicat cancelarul german într-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adăugând că nu vede o nouă ștergere a datoriei.
Președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras să înceteze să o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel și Guvernul său.
Schulz a declarat pentru ediția de duminică a cotidianului german Die Welt că a transmis această recomandare în timpul întrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea să renegocieze datoria masivă a Greciei.
„I-am recomandat cu insistență să se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu îl ajută cu nimic”, a declarat Martin Schulz.
Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat că germanii nu sunt singurii sceptici cu privire la evoluția actuală a Greciei, ci întreaga Uniune Europeană își pune întrebări.
La începutul anului 2012, Grecia a convenit cu creditorii privați o restructurare a obligațiunilor de stat în urma căreia au fost șterse datorii de circa 100 de miliarde de euro.
Dar statul elen, aflată sub asistență financiară internațională din 2010, în cadrul unui program în valoare totală de 240 de miliarde de euro, are încă datorii echivalente cu aproximativ 175% din Produsul Intern Brut (PIB).
Erkki Liikanen, membru în cconsiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că băncile elene nu vor mai avea acces la finanțare din partea instituției, dacă autoritățile de la Atena nu vor ajunge la un acord cu troica creditorilor (Comisia Europeană, BCE și FMI) până la sfârșitul lunii februarie, când expiră programul de finațare.
„La BCE avem propria noastră legislație și vom acționa în conformitate. Programul de finanțare se încheie în februarie, trebui găsită o soluție, în caz contrar nu putem continua finanțarea”, a a spus Liikanen.
Pentru a calma spiritele, premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sâmbătă, „timp pentru a respira”, într-un comunicat transmis de biroul său, asigurând că „nu caută conflictul” cu partenerii europeni și internaționali.
„În pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins că vom găsi în curând un acord favorabil atât Greciei, cât și Europei în ansamblu”, a scris el într-un comunicat în engleză adresat agenției Bloomberg și transmis ulterior întregii prese.
El a spus că nimeni nu vrea conflict, iar autoritățile de la Atena nu au avut niciodată intenția de a acționa unilateral în ceea ce privește datoria.
„Avem nevoie de timp pentru a respira și a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua în considerare obiectivele de excedent bugetar primar și va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a corupției și clientelismului”, a asigurat Tsipras.
În opinia lui, aceasta „nu înseamnă că Atena nu va respecta angajamentele față de Banca Centrală Europeană sau Fondul Monetar Internațional.
Vineri, ministrul elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, a declarat că guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor și nu va cere prelungirea programului de salvare.
Ministrul de Finanțe și premierul Tsipras vor pleca într-un turneu european pentru a câștiga sprijin în demersurile lor.
Varoufakis se va întâlni cu omologul său francez Michel Sapin, duminică, iar apoi va pleca în Marea Britanie, pentru discuții cu ministrul de Finanțe, George Osborne. El ar putea să se întâlnească și cu investitori, la Londra, unde Merrill Lynch și Deutsche Bank încearcă să programeze întâlniri.