Guvernul israelian păstrează tăcerea în legătură cu evenimentele din Egipt
Guvernul israelian păstra tăcerea, joi, în legătură cu evenimentele din Egipt, unde armata l-a înlăturat de la putere pe președintele islamist Mohamed Morsi, relatează AFP.
Potrivit presei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat instrucțiuni ca, pentru moment, niciun membru al Guvernului să nu facă vreun comentariu oficial despre criza din Egipt, prima țară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israel, în 1979.
„Pentru moment, nu ne ocupăm de ceea ce se întâmplă acolo. Este o problemă internă”, a declarat ministrul Transporturilor, Israel Katz.
„Trebuie să ne asigurăm frontierele noastre și interesele noastre”, a adăugat Katz, membru al Likud, partidul lui Netanyahu, intervievat de postul de radio militar.
„Guvernul urmărește îndeaproape situația din Egipt, dar nu face previziuni, fiindcă lucrurile sunt în curs de a fi hotărâte”, a declarat pentru AFP un oficial israelian sub acoperirea anonimatului.
„Este important ca poporul egiptean să poată accede la libertate și autoconducere (…), dar situația actuală trimite unde de șoc în toată lumea arabă, cauzând o anumită îngrijorare în Israel”, a adăugat el.
„Israelul este atent să evite chiar apariția unei interferențe în evenimentele din Egipt”, sublinia specialistul militar al cotidianului Haaretz, Amos Harel.
Sub președinția lui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de o revoltă populară, în februarie 2011, Israelul și Egiptul întrețineau legături frecvente, mai ales în domeniul securității.
În timp ce unii preziceau o repunere în discuție a tratatului de pace odată cu îndepărtarea de la putere a lui Mubarak, surse militare, citate de presa israeliană, au afirmat că buna funcționare a cooperării în domeniul securității a continuat sub președinția lui Morsi.
Potrivit acestor surse, apropierea dintre mișcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Gaza, și Frații Musulmani i-a permis lui Morsi să lupte mai eficient decât predecesorul său împotriva islamiștilor radicali din Peninsula Sinai și împotriva rețelelor de contrabandă care operează între Egipt și Fâșia Gaza.
Comentatorii dezvăluiau că principalele îngrijorări ale Israelului sunt legate de riscurile privind creșterea instabilității în Sinai, care se învecinează cu Israelul și Fâșia Gaza.
„Incertitudinea în legătură cu viitorul Egiptului este foarte mare, iar pentru Egipt, preocupat de probleme interne, este mai dificil să rezolve problemele din domeniul securității, mai ales (cele provocate de) grupările teroriste în Sinai”, a declarat un oficial israelian neidentificat, citat de postul de radio militar.
Începând din 2011, Peninsula Sinai cunoaște o intensificare a activităților unor mișcări islamiste radicale, jihadiste și salafiste, cu o multiplicare a răpirilor și atacurilor la adresa forțelor de securitate egiptene.