Guvernul japonez a recunoscut pentru prima dată secretul de la Fukushima
În pofida faptului că și alți foști muncitori de la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi (nord-est) – devastată de un tsunami care a urmat unui cutremur extrem de puternic pe 11 martie 2011- s-au îmbolnăvit de cancer, este pentru prima dată când expunerea la radiațiile din instalație este în mod oficial desemnată drept cauză în declanșarea bolii, potrivit agenției franceze, citate pe site-ul postului TF1.
„Acest caz îndeplinește condițiile” pentru a fi recunoscut, afirmă Ministerul Sănătății.
Fostul muncitor, în vârstă de aproximativ 30 de ani în perioada în care a lucrat – din octombrie 2012 și până în decembrie 2013 – la centrala Fukushima Daiichi.
El a petrecut, de asemenea, mai multe luni, anterior, într-o altă instalație nucleară.
În afara acestui prim caz recunoscut, alte trei cazuri sunt în curs de examinare, a precizat ministerul, care a respins, anterior, mai multe alte dosare înaintate de către foști muncitori.
Trei dintre cele șase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat în fisiune la câteva ore după ce tsunamiul a devastat coasta de nord-est a arhipelagului, în urmă cu patru ani și jumătate.
Explozii de hidrogen au avut loc, atunci, care au distrus clădiri din incinta instalației, iar cantități foarte importante de elemente radioactive au fost emise în atmosferă.
Mii de muncitori s-au perindat zilnic la locul catastrofei, de atunci, pentru a prelua controlul asupra instalațiilor, pentru a aplica mijloace de urgență, a stropi și răci reactoarele, a retrage deșeuri contaminate, a încerca să gestioneze sutele de mii de tone de apă radioactivă și pentru a pregăti dezmembrarea centralei.
Limita anuală de expunere a muncitorilor a fost crescută punctual în toiul crizei, după care a fost coborâtă la un nivel „mai obișnuit” pentru muncitorii din sector.
În mod oficial, nimeni nu a decedat din cauza expunerii la radiații în urma catastrofei de la Fukushima Daiichi, considerate cel mai grav accident atomic de la cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986.
Nici măcar moartea din cauza unui cancer de care suferea Masao Yoshida, directorul centralei la momentul accidentului, nu este legată, în mod oficial, de radiațiile la care a fost expus în momentul respectiv.
Yoshida, care a decedat în iulie 2013, era prezent la Fukushima Daiichi în momentul dramei și a muncit din greu, în instalație, în următoarele șase luni.