Guvernul japonez a făcut apel la populație și întreprinderi deopotrivă să își micșoreze consumul de energie electrică cu până la 15% în această vară, informează Wall Street Journal. Măsura vine pe fondul unei producții insuficiente de energie electrică după ce toate cele 50 de atomocentrale din Japonia au fost închise, ca urmare a accidentului de la Fukushima.
Economiile de curent electric vizează perioada iulie-septembrie, între orele 09.00-20.00. Vara, temperaturile ridicate, care fac indispensabile aparatele de aer condiționat, duc la un consum mult mai mare de electricitate decât în restul anului.
Motivul pentru care guvernul de la Tokio a făcut apel la economii și nu le-a impus este încercarea de a nu pune și mai multă presiune pe întreprinderi, potrivit jurnaliștilor americani.
Așa se face că, spre deosebire de anul trecut, nu vor exista sancțiuni în caz de nerespectarea economiilor, iar guvernul mizează pe simțul civic al cetățenilor. Mai mult decât datoria față de societate, japonezii vor fi stimulați stimulați să își micșoreze consumul, pentru că tarifele la electricitate vor fi mai mari, mai ales în orele de vârf.
Centralele nucleare furnizau până la o treime din necesarul de electricitate al Japoniei înaintea catastrofei de la Fukushima.
Pentru prima dată în 40 de ani, Japonia a rămas la începutul acestei luni fără energie nucleară, după ce autoritățile închis pentru câteva luni ultimul reactor nuclear funcțional. Reactorul 3 de la atomocentrala Tomari a fost oprit pentru lucrări de mentenanță, care ar urma să dureze aproximativ 70 de zile.
Pentru a acoperi o parte a deficitului, companiile au instalat noi sisteme, inclusiv parcuri solare, și au repus în funcțiune centrale termice.