Guvernul portughez continuă procesul de PRIVATIZARE al companiei aeriene TAP. Air France este interesată de PRELUAREA competitorului lusitan

Publicat: 25 07. 2024, 22:02
Actualizat: 25 07. 2024, 22:57
Sursa foto: Profimedia

Autoritățile de la Lisabona sunt decise să privatizeze compania aeriană de stat TAP Air Portugal, ca urmare a unor discuții purtate cu mai mulți investitori dar și pentru a ușura din povara bugetară pe care o presupune gestionarea operațiunilor grupului aviatic.

Compania aeriană TAP, deținută de statul portughez, este mai aproape de privatizare, însă oficialii guvernamentali nu au stabilit încă termenii contractului de vânzare, informează Bloomberg.

„În această fază urmează evaluări, consultări și la momentul oportun, vom ceda acțiunile TAP Air Portugal unor investitori privați. Până atunci, suntem îngrijoraţi de evoluțiile din piață, pe care o monitorizăm cu atenție”, a declarat ministrul portughez al Infrastructurii, Miguel Pinto Luz.

Grupurile din industria aviatică, Air France-KLM, Deutsche Lufthansa şi IAG (International Airlines Group) și-au manifestat interesul în preluarea companiei portugheze, mai ales pentru a deține controlul asupra zborurilor operate frecvent de TAP în America de Sud.

Precedentul Guvern de la Lisabona a anunţat, încă din septembrie anul trecut, faptul că intenţionează să vândă cel puţin 51% din acţiunile TAP.

Air France-KLM se luptă să devină prima opțiune a oficialilor portughezi

Grupul Air France-KLM își menține ridicat interesul pentru TAP, pe fondul scăderii trimestriale a rezultatelor.

„Deși este o perioadă dificilă pentru aviație, ne păstrăm interesul în preluarea TAP. Guvernul portughez nu a stabilit momentan toate detaliile, însă atunci când vom ști exact condițiile contractuale și prețul, vom fi într-o poziție mai bună pentru a negocia. Din punct de vedere strategic, extinderea rețelei ne va aduce numeroase beneficii” a declarat directorul grupului franco-olandez, Benjamin Smith.

Air France-KLM a realizat joi profituri de 513 milioane de euro în al doilea trimestru, cu 30% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează portalul economic portughez, ECO News.

CITEȘTE ȘI:

Controverse la numirea noilor administratori ai Companiei Naționale Aeroporturi București. Ce reclamă Fondul Proprietatea, acționar minoritar

Parteneriat STRATEGIC între UE și Serbia în domeniul materialelor sustenabile și mașinilor electrice /„O bază importantă pentru avansarea integrării”