Guvernul Rusiei cumpără masiv armament. „Vânzările de arme au înregistrat o creștere remarcabilă”

Publicat: 15 12. 2014, 17:58

„Creșterea remarcabilă a vânzărilor de arme rusești în 2012 și 2013 se datorează investițiilor neîntrerupte în armată, realizate de guvernul de la Kremlin”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător în cadrul Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Vânzările producătorilor ruși de arme au crescut în 2013 cu 20%, informează SIPRI. Pe de altă parte, statisticile referitoare la tranzacțiile cu arme desfășurate de cele mai importante o sută de state din lume, excluzând China, arată o scădere pentru al treilea an la rând. În 2013, vânzările au scăzut cu 2%, la 322 miliarde euro, informează AFP.

Raportul SIPRI nu include China, din lipsa informațiilor. Companiile chineze aprovizionează cu armament o armată care se bucură de al doilea cel mai mare buget de apărare din lume. Producătorul de arme din Rusia care a înregistrat cea mai mare majorare a vânzărilor în 2013 a fost Tactical Missiles Corporation (+118%), urmat de Almaz-Antey (+34%). Almaz-Antey este în prezent al 12-lea cel mai mare producător de arme din lume, apropiindu-se rapid de top 10″, care a fost dominat până acum de SUA și țările occidentale”, a explicat SIPRI.

Think-tank-ul din Stockholm a precizat că retragerea soldaților din Afganistan și Irak a jucat un rol important în scăderea cu 4,5% a vânzărilor de arme, înregistrată în cazul companiilor americane. În ciuda scăderii, America domină în continuare clasamentul, având șase companii în top 10. Grupul american Lockheed Martin este fruntaș, cu vânzări de 35,5 miliarde dolari în 2013, urmat de Boeing. În privința cumpărătorilor, cheltuielile globale pentru apărare au scăzut în 2013 cu 1,9%, din cauza reducerilor de buget operate de SUA și țările occidentale. Rusia s-a situat pe locul trei în clasamentul țărilor care au cheltuit cei mai mulți bani cu apărarea, după SUA și China. Începând cu 2004, Rusia și-a dublat cheltuielile cu armata. SIPRI a fost înființat în 1966 și este parțial finanțat de statul suedez. Grupul este specializat în analiza conflictelor, a pieței de armament și a evoluției dezarmării, în diverse zone ale lumii. Think-tank-ul definește vânzările de arme ca fiind „vânzările de bunuri și servicii militare către clienții militari locali sau internaționali”.