Prima pagină » Știri externe » Guvernul Spaniei a suspendat AUTONOMIA Cataloniei. Demis, Puigdemont amenință: Nu vom accepta planul Madridului . Miting de amploare la Barcelona. LIVE

Guvernul Spaniei a suspendat AUTONOMIA Cataloniei. Demis, Puigdemont amenință: Nu vom accepta planul Madridului . Miting de amploare la Barcelona. LIVE

Guvernul Spaniei a suspendat AUTONOMIA Cataloniei. Demis, Puigdemont amenință: Nu vom accepta planul Madridului . Miting de amploare la Barcelona. LIVE
Detalii pe Gândul.

UPDATE 23.10: Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anunțat sâmbătă că va cere organizarea unei sesiuni plenare a Parlamentului regional pentru a răspunde la acțiunile guvernului central condus de către Mariano Rajoy, care „încearcă să lichideze” guvernarea autonomă și democrația, relatează El Pais.
 Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anunțat sâmbătă că va cere organizarea unei sesiuni plenare a Parlamentului regional pentru a răspunde la acțiunile guvernului central condus de către Mariano Rajoy, care „încearcă să lichideze” guvernarea autonomă și democrația, relatează El Pais.

Puigdemont susține că oamenii din Catalonia nu pot accepta măsurile „ilegale” luate de către guvernul spaniol, care vizează conducerea regiunii direct de la Madrid.

„Cer Parlamentului să organizeze o sesiune plenară în care noi, reprezentanții suveranității cetățenilor, vom putea să decidem în privința acestei încercări de a lichida guvernarea autonomă și democrația din Catalonia … și să acționăm în consecință. Suntem mai hotărâți ca niciodată”, a spus liderul catalan.

Carles Puigdemont este de părere că decizia premierului spaniol Marian Rajoy de a cere destituirea guvernului regional și organizarea alegerilor anticipate este „cel mai grav atac la adresa instituțiilor și cetățenilor din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco”.

Șeful executivului de la Barcelona susține că „guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegitim reprezentantul catalanilor”, iar Mariano Rajoy a „aplicat o lovitură” instituțiilor din Catalonia prin crearea unui „directorat” care să conducă regiunea direct de la Madrid.

„Toate propunerile de dialog către guvernul central au avut același rezultat: tăcere sau represiune. Consiliul de Miniștri ne-a trântit ușa în nas. Guvernul a anulat în birouri ce au decis catalanii la referendum. Dar ce am câștigat noi a venit mereu prin intermediul puterii poporului și a democrației. Acest atac al guvernului (de la Madrid) este în afara statului de drept, întrucât a acționat violent împotriva cetățenilor pașnici, a compromis idei și medii de comunicare și a creat instabilitate economică”, a mai spus Puigdemont.

Carles Puigdemont a făcut un apel către liderii și cetățenii europeni, în limba engleză, spunând că dacă principiile fundamentale sunt în pericol în Catalonia, atunci sunt și în Europa, iar „dorința democratică de a decide viitorul țării tale nu este o infracțiune”. Puigdemont a amintit că regiunea Catalonia este o democrație europeană veche, care „luptă pentru drepturile fundamentale la fel precum cetățenii europeni”.

Guvernul de la Madrid a decis să activeze Articolul 155 din Constituția Spaniei, iar premierul Mariano Rajoy are patru obiective în privința Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate și coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice și organizarea de alegeri regionale.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formațiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deține majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

UPDATE 22.15: Catalonia nu va accepta planul Madridului de a reduce puterea regiunii, a declarat sâmbătă seară Carles Puigdemont, scrie BBC.

Într-o declarație, acesta a descris impunerea acestei reguli directe de către Spania drept cel mai mare atac la instituțiile Cataloniei, de la dictatura lui Franco.

UPDATE 17.30: Vicepremierul Cataloniei, Oriol Junqueras, și primarul orașului Barcelona, Ada Colau, au reacționat vehement la anunțul premierului spaniol Mariano Rajoy privind suspendarea guvernului regional al Cataloniei și organizarea de alegeri anticipate în termen de șase luni, relatează cotidianul El Pais.

„Astăzi, Partidul Popular (și aliații săi) nu a suspendat doar autonomia, a suspendat și democrația. Cu modestie, fermitate, curaj și vitejie, vom începe o călătorie istorică! Să ne câștigăm libertatea!”, a spus Junqueras, prin intermediul contului de Twitter.

Vicepremierul catalan a respins afirmațiile premierului spaniol Mariano Rajoy potrivit cărora situația economică a Cataloniei este afectată de acțiunile politice, iar o eventuală independență a Cataloniei ar împovăra regiunea și ar genera scăderea produsului intern brut cu 25-30 de procente.

„În ciuda Partidului Popular (și a aliaților săi), economia catalană înregistrează recorduri istorice în privința produsului intern brut, a exporturilor și a investițiilor. Acum, Partidul Popular vrea prăbușirea economiei”, a mai menționat Junqueras.

În condițiile în care guvernul regional al Cataloniei urmează să acționeze strict în baza directivelor primite de la guvernul Spaniei, primarul Barcelonei consideră că măsură este un atac la adresa drepturilor și libertăților fundamentale.

„Rajoy a suspendat guvernarea autonomă a Cataloniei, pentru care au luptat atâția oameni. Este un atac grav la adresa drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor, din Catalonia și din afara ei. Astăzi ne vom afla în stradă pentru a ne apăra împreună, pentru a susține ce ne unește: drepturile, libertățile, guvernarea autonomă a Cataloniei și eliberarea celor doi Jordi (n.a. – liderii separatiști Jordi Sanchez și Jordi Cuixart)”, a precizat Ada Colau pe Twitter.

Articolul 155 din Constituția spaniolă a fost activat, pentru prima dată în istoria democratică a țării de după dictatura autoritaristă a lui Franco. În expunerea de motive obținută de El Pais, Guvernul Spaniei argumentează că aplicarea acestui articol garantează „neutralitatea instituțională” în Catalonia și acuză Generalitatea că a acționat împotriva interesului național. 

Ce presupune, concret, aplicarea articolului 155

– Guvernul va cere Senatului autorizația pentru demiterea întregului Cabinet al Cataloniei; 

– Toate portofoliile lor vor fi preluate de ministerele de la Madrid pe durata acestei situații excepționale;

– Generalitatea va continua să funcționeze și va rămâne administrația ordinară a Comunității Autonome; 

– Parlamentul își va menține funcția reprezentativă, dar nu va putea desemna candidați și nici nu va putea vota învestitura unui alt președinte, după demiterea lui Puigdemont.

Mesajul premierului Rajoy

„Situația s-a declanșat din cauza faptului că se dorea ca Executivul să fie obligat să accepte un referendum ilegal pe care nu-l putea accepta. (…) Guvernul a cerut Generalității să explice un lucru foarte simplu, adică dacă a proclamat sau nu independența. Dialogul nu înseamnă că ceilalți trebuie să-ți accepte cerințele în mod obligatoriu. Guvernul a avut multe ocazii de a aplica articolul 155, dar am preferat să acționăm cu prudență, responsabilitate și bun simț, încercând să reparăm lucrurile”, a transmis Rajoy. „Avem senzația că unii și-au dorit intenționat să ajungem până aici”, a mai scris premierul pe Twitter. 

Președintele Generalității, Carles Puigdemont, a fost destituit din toate funcțiile pe care le deține în Guvern, sub incidența articolului 155 al Constiuției, pentru ca instituțiile catalane să reintre în legalitate. Revocarea va afecta întreg Consiliul pentru că, astfel, toți consilierii vor fi demiși din calitatea lor oficială. Aceste decizii vor culmina cu declanșarea de alegeri în Catalonia în luna ianuarie, așa cum cere PSOE, principalul partid de opoziție, sau într-un termen maxim de șase luni, așa cum PP îi cere lui Mariano Rajoy. Guvernul va numi un reprezentant care să preia toate sarcinile lui Puigdemont, scrie El Pais. 

Ineditul articol 155 a fost studiat și evaluat exhaustiv de Guvern pentru a vedea exact până unde poate merge aplicarea sa în problema comunității autonome din Catalonia. Măsurile au fost aprobate astăzi de Consiliul Extraordinar de Miniștri. Cea mai sigură opțiune este revocarea întregului Guvern al regiunii Catalonia, o versiune agreatăși de PSOE, principalul partid de opoziție cu care Executivul lui Rajoy a semnat acordul pentru activarea articolului 155. Miniștrii sunt deja pregătiți pentru a prelua portofoliile omologe din Catalonia începând cu data de 28 octombrie, la o zi după ce plenul Senatului va aproba măsurile. 

Restaurarea legalității constituționale și statutare, „asigurarea neutralității instituțiilor”, și a serviciilor publice esențiale, protejarea intereselor economice ale comunității și păstrarea drepturilor fundamentale la libertate, siguranță și democrație impun destituirea Guvernului catalan, au explicat pentru El Pais surse guvernamentale. Măsurile aplicate vor fi proporționale cu gravitatea situației din Catalonia. 

Sursele citate consideră că o destituire parțială nu ar fi eficientă și, în plus, este foarte probabil ca acei consilieri care nu au fost afectați de decizia Guvernului central să refuze să rămână la posturi, din solidaritate cu liderul catalan și cu ministrul de Interne și al Economiei. 

Coordonarea miniștrilor Generalității va fi asigurată de o persoană care încă nu a fost anunțată public, dar care, în mod clar, va avea profilul unui prezidențiabil, iar portofoliile vor fi gestionate de miniștrii de la Madrid.  Odată cu demitera Guvernului se așteaptă ca premierul Mariano Rajoy să convoace alegeri în Catalonia, tot sub egida articolului 155. Nu vor fi neapărat vehiculate date concrete, cu toate că PSOE a anunțat ieri organizarea acestora în luna ianuarie. Pactul Guvernului Rajoy cu PSOE stipulează că intervenția nu va implica nici destituirea, nici suspendarea activității Parlamentului Cataloniei, au arătat surse socialiste, până când scrutinul nu va fi convocat de facto. 

Mesajul Regelui Felipe: Spania va rezolva această inacceptabilă încercare de secesiune prin intermediul Constituției

Spania se confruntă astăzi cu „o inacceptabilă încercare de secesiune a teritoriului său național, pe care o va rezolva prin intermediul instituțiilor sale democratice legitime”, a transmis vineri Regele Felipe. „În respectul pentru Constituție și devotamentul pentru valoriile și principiile democrației parlamentare pe care o trăim de 39 de ani”, problema catalană va fi rezolvată, a mai spus acesta. 

Regele a apărat sistemul de valori emanat de Constituția spaniolă, principii care au fost menținute datorită unei „Spanii cimentate de dorința sinceră de a conviețui și de bună înțelegere: respectul pentru toate normele și regulile democratice, o Spanie în care cu toții suntem cetățeni, dar în care, mai ales, cu toții să aibă oportunitatea de a-și găsi locul în pace și libertate”. 

Acesta a vorbit despre Spania ca despre o țară deschisă și solidară și, făcând referire la problema catalană, Regele a afirmat că „niciun proiect de viitor nu poate fi construit pe baza distrugerii conviețuirii democratice. Niciun proiect de progres și libertate nu se va susține pe dorința de diviziune a societății, a familiilor și prietenilor; niciun proiect nu va putea duce la izolarea sau la sărăcirea unui popor”. 

Pe un ton foarte ferm, Regele Felipe a încheiat arătând că „Spania secolului XXI, din care Catalonia este și va fi o parte esențială, trbuie să se bazeze pe un efort loial și solidar de eforturi și sentimente, de afecte și proiecte, în contextul realității largi care este Europa astăzi”. 

 

 

Citește și