Guvernul Spaniei dă un nou termen Cataloniei să renunțe la proclamarea independenței
Într-o scrisoare adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol liderului de la Barcelona pentru a lămuri dacă a declarat sau nu independența regiunii, liderul catalan a lansat din nou un apel la dialog.
„Mai mult de două milioane de catalani au dat parlamentului regional un mandat democratic de declarare a independenței”, a spus Puigdemont în scrisoarea sa.
Puigdemont mai afirmă că a lăsat „în suspensie” declararea independenței pentru a permite demararea unui proces, „de două luni”, cu scopul de a încerca să ajungă la un acord cu Guvernul spaniol, relatează site-ul cotidianului El Pais.
În scrisoarea de patru pagini, președintele catalan îi cere lui Rajoy o întrevedere pentru a ajunge la un acord.
„Propunerea noastră de dialog este sinceră, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, dar în mod logic este incompatibilă cu climatul actual de intensificare a reprimării și amenințărilor”.
Scrisoare liderului catalan Carles Puigdemont nu a reușit să ofere o confirmare în ceea ce privește situația regiunii.
Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia în cazul în care șeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un răspuns ambiguu privind independența regiunii, a avertizat anterior Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independența, au declarat surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo. Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independența Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenței. Dacă Guvernul de la Barcelona își va menține poziția, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituției Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.
Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenței considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană.