Guvernul taliban a anunţat sâmbătă reluarea plăţii salariilor pentru funcţionarii afgani, care nu au mai fost remuneraţi din vară, de la revenirea islamiştilor la putere în această ţară, aflată în plină criză financiară.
„Vom începe astăzi să plătim salariile” funcţionarilor publici, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe, Ahmad Wali Haqmal, în cadrul unei conferinţe de presă la Kabul, potrivit Agerpres.
Astfel funcţionarii îşi vor încasa salariile pe cele trei luni calendaristice care s-au scurs de la schimbarea regimului la mijlocul lunii august, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, plus o lună pentru luna pentru cei care nu au fost plătiţi luna anterioară de către guvernul anterior.
Concret însă, aceasta nu înseamnă că ei îşi vor putea retrage banii imediat, întrucât retragerile de bani din băncile afgane rămân limitate de autorităţi la 200 sau 400 de dolari pe săptămână, potrivit instituţiilor, din lipsă de lichidităţi.
„Sistemul bancar nu este paralizat, are nevoie doar de timp pentru a începe să funcţioneze din nou normal”, a asigurat Haqmal.
Aceste restricţii bancare sunt în vigoare de la venirea talibanilor la putere, după 20 de ani de război împotriva guvernului de la Kabul şi a aliaţilor occidentali ai acestuia, ceea ce a dus la instituirea de sancţiuni internaţionale.
Washingtonul a îngheţat active de aproape 9,5 miliarde de dolari ale Băncii Centrale afgane, iar ajutorul internaţional care finanţa 75% din bugetul guvernului afgan a fost suspendat. Economia ţării, una dintre cele mai sărace din lume, s-a prăbuşit. Guvernul nu mai are bani, moneda locală- afghani – s-a devalorizat, iar sărăcia a crescut, la fel şi preţurile la alimentele de bază.
Potrivit lui Meraj Mohammad Meraj, unul dintre directorii ministerului menţionat, guvernul poate plăti din nou funcţionarii publici după ce a colectat taxe vamale şi fiscale de ordinul a 26 de miliarde (277 de milioane de dolari) în ultimele două luni şi jumătate.
Economia nu funcţionează decât „între 20%- 25%” din capacitatea sa anterioară, dar aceste venituri colectate sunt în proporţie „mai mare decât sub guvernul precedent”, reputat pentru corupţia sa endemică, a asigurat el.
Meraj a anunţat de altfel instituirea unui zakat (contribuţie islamică, în general printr-un procentaj din veniturile contribuabilului) naţional pentru finanţarea în special a ajutorului destinat celor mai săraci şi orfanilor.
Hajmal a indicat la rândul său că guvernul va plăti din nou pensiile de îndată ce serverele informatice guvernamentale vor fi din nou operaţionale.
Talibanii cer comunităţii internaţionale ridicarea sancţiunilor şi reluarea ajutoarelor internaţionale, pentru a evita în special foametea. Potrivit ONU, Afganistanul se află în pragul unei grave crize umanitare, mai mult de jumătate din populaţia sa riscând să nu aibă suficientă hrană în această iarnă.