Procurorii din Milano au declarat că poliția a efectuat o serie de arestări într-un caz unde mai mulți detectivi particulari, angajați ai unei firme de investigații ale afacerilor, Equalize, sunt acuzați că au oferit clienților informații furate din bazele de date de securitate națională.
Firma de detectivi particulari era angajată de clienți care căutau informații delicate și la rândul său ar fi angajat hackeri pentru a extrage datele ilegal, potrivit procurorilor. Hackerii foloseau atât malware cât și persoane “din interior” pentru a pătrunde în mai multe baze de date guvernamentale, inclusiv a ministerului de Interne.
Procurorii din Milano susțin că Equalize a accesat trei baze de date cheie: una care colectează alerte despre activități financiare suspecte; una folosită de Agenția Națională Fiscală conținând tranzacțiile bancare ale cetățenilor, facturile de utilități, declarațiile de venit; și baza de date a investigațiilor poliției.
Poliția din Milano a plasat patru persoane în arest la domiciliu și investighează alte zeci de persoane, scrie EurActiv.
Procurorul anti-mafie al țării, Giovanni Melillo, a declarat la conferința de presă că ancheta a dezvăluit „o piață gigantică și alarmantă de date confidențiale”.
Investigația, condusă de procurorul antimafie din Milano, Francesco De Tommasi, dezvăluie legături între presupusa grupare criminală și oficiali de rang înalt din diverse sectoare, inclusiv din domeniul de combatere a crimei organizate și serviciile de informații italiene și străine.
„Nicio țară guvernată de statul de drept nu poate tolera acest lucru”, a comentat premierul Giorgia Meloni despre anchetă.
Accesul ilegal la date confidențiale, care ar fi fost vândute clienților sau folosite pentru a șantaja oameni de afaceri și politicieni, inclusiv fostul primar al Milanului, Letizia Moratti, ar fi început în 2019 – dacă nu mai devreme – și a continuat până în martie 2024.
Documentele arată că membrii organizației se lăudau adesea cu capacitatea lor de a interveni în anchetele penale și în procedurile legale și își vindeau rapoartele „clienților lor de top”, care erau oameni foarte importanți în Italia.
Grupul ar fi accesat peste 800.000 de documente confidențiale, vizând chiar și conturi legate de biroul președintelui Italiei. Hard disk-urile confiscate de autorități ar fi conținut până la 15 terabytes de informații clasificate, potrivit procurorilor.
Ca parte a anchetei, procurorii au declarat că investighează acuzațiile privind implicarea lui Leonardo Maria Del Vecchio, fiul regretatului miliardar care a fondat Luxottica, și a lui Matteo Arpe, fostul director executiv al instituției de credit Capitalia.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: