Prima pagină » Știri externe » Hackeri străini au PĂTRUNS în sistemele agenției pentru achiziții în domeniul apărării din Ungaria

Hackeri străini au PĂTRUNS în sistemele agenției pentru achiziții în domeniul apărării din Ungaria

Hackeri străini au PĂTRUNS în sistemele agenției pentru achiziții în domeniul apărării din Ungaria

Hackeri străini au pătruns în sistemele informatice ale unei agenții guvernamentale maghiare responsabile cu achizițiile în domeniul apărării, dar nu au fost compromise date sensibile despre armata ungară, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului maghiar, a declarat într-un briefing că „un grup de hackeri străini ostil, non-statali, a atacat Agenția de Achiziții pentru Apărare și putem spune că acolo nu sunt gestionate date sensibile despre structura militară, astfel încât hackerii nu pot fi în posesia acestora”.

Gergely Gulyas (foto) nu a dezvăluit numele grupului, scrie Reuters.

Cele mai sensibile date pe care hackerii le-ar fi putut accesa erau „planuri și date despre achizițiile militare”, a spus Gulyas ca răspuns la o întrebare a unui reporter.

„Nimic care ar putea dăuna securității naționale a Ungariei nu a fost făcut public”, a spus el.

Publicația Magyar Hang relatase că un grup de hackeri numit INC Ransomware ar fi pătruns în serverele Agenției de Achiziții a Apărării în octombrie, a descărcat și criptat toate fișierele și a publicat câteva capturi de ecran cu acestea online.

Grupul de hackeri ar fi pretins cinci milioane de dolari de la autoritățile maghiare, a afirmat publicația maghiară.

Gergely Gulyas a spus că o anchetă este în curs de desfășurare.

„Evaluarea amplorii exacte a breșei și a ceea ce au accesat hackerii este încă în curs de desfășurare”, a spus el.

În 2017, Ungaria a anunțat un program de modernizare și reînarmare a armatei.

De atunci, Ungaria a cumpărat tancuri, elicoptere, sisteme de apărare aeriană și a început să construiască o industrie militară prin invitarea companiilor străine să investească și să înființeze fabrici de producție pe teritoriul său.

De exemplu, compania germană Rheinmetall produce noile sale vehicule de luptă de infanterie Lynx la Zalaegerszeg, în vestul Ungariei.

Începutul războiului din Ucraina a adus o nouă creștere a cheltuielilor militare. Guvernul Ungariei a declarat că se așteaptă să aloce cel puțin 2% din PIB-ul său în 2024 pentru cheltuieli militare.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și