Hackerii ruși implicați într-o campania anti-NATO numită „Ghostwriter”: Cum sparg mari site-uri de știri și plantează informații false – DOCUMENT
Marea campanie de dezinformare „Ghostwriter” făcută de hackerii ruși, aflați în „proximitatea intereselor de securitate ale Rusiei”, vizează site-uri de știri din Polonia și Lituania – aceștia introduc știri false despre NATO cu scopul de la discredita alianța, potrivit unui nou raport.
O strategie din campania „Ghostwriter” era spargerea platformelor folosite de site-urile de știri, ștergerea unor materiale și înlocuirea lor cu știri false pentru a discredita alianța transatlantică, relatează The Guardian.
De exemplu, un site din Lituania a fost compromis în septembrie anul trecut – într-uun articol fals încărcat în arhiva site-ului a se pretindea că soldații germani care participau la misiunile NATO ar fi profonat un cimitir evreiesc.
În luna mai a acestui an, o serie de site-uri poloneze au fost atacate și au fost publicate povești cu citate false atribuite comandantului armatei americane în Europa, în care se spunea că a ridiculizat capacitatea armatei poloneze.
Site-uri de știri din Polonia și Lituania, ținta hackerilor ruși
E-mailuri care erau făcute să pară că provin de la un serviciu local de știri, care la rândul lor aveau link-uri cu trimiteri la articolele de doctorat, au fost apoi trimise către alte servicii mass-media și instituții publice, în încercarea de a disemina falsurile și de a le oferi și mai multă credibilitate.
Siturile lituaniene au fost ținta atacurilor din nou în ianuarie, cu o poveste falsă conform căreia primul caz COVID-19 din țara baltică a venit de la un ofițer american, care făcea parte din trupele permanente pentru a proteja țara de incursiunea rusă.
Cercetătorii de la Mandiant, o firmă specializată în domeniul cibersecurității, au identificat cele raportate ca 14 incidente izolate și susțin că fac parte dintr-o campanie mai largă anti-NATO care se desfășoară cel puțin din martie 2017.
Lituanienii, mințiți că noul coronavirus le-a fost adus în țară de un soldat american
Atribuirea atacurilor de hacking este foarte dificilă, dar firma de cercetare a declarat că este evident că argumentele formulate au fost „aliniate intereselor de securitate rusești” și că, având în vedere că niciunul dintre vinovați nu a fost detectat imediat, aceasta ar presupune că „actorii care au pus la cale campania au resurse relativ bune campaniei sunt resurse relativ bune”.
„Metoda de a sparge site-urile media pentru a propaga povești fabricate este una puternică”, a declarat John Hultquist, director principal pe analiză a informațiilor la Mandiant.
De asemenea, acesta a adăugat că se așteaptă să reapară în Europa și SUA „ca un mijloc de a modifica percepția” asupra acestei alianțe.
Falsificarea știrilor a făcut parte dintr-o operațiune mai largă de dezinformare, care a inclus și articole publicate pe site-uri web care acceptă conținut generat de utilizatori care povestează informații anti-NATO. Mai multe scrieri au fost redactate de un „Rod Renny” și au apărut adesea pe site-ul pro-rus, Duran, în limba engleză.
Amplă campanie de dezinformare: Armata poloneză, îndemnată să lupte împotriva „ocupației americane”
Un singur site care nu este de mass-media a fost vizat în această campanie de dezinformare – În luna aprilie, pe site-ul web al Academiei Poloneze de Studii de Război, a apărut o scrisoare fabricată, care ar fi fost scrisă de comandantul suprem al Poloniei care solicita trupelor poloneze să lupte împotriva „ocupației americane” – o aparentă referință la exercițiul Nato Defender Europe 20.
Tot în aprilie, un e-mail în care se spunea că NATO urma să retragă trupele din Lituania din cauza crizei coronavirusului a fost trimis organizațiilor media, pe baza unei scrisori falsificate care părea a fi trimisă de secretarul general, Jens Stoltenberg, ministrului Apărării al țării.
Publicațiile Rusia Today și Sputnik, acuzate că promovează informații pe jumătate adevărate, pe jumătate false
NATO a anunțat că nu poate face comentarii asupra cercetării, dar că alianța știe că este ținta unei campanii de dezinformare. Organizația militară a avut grijă să nu învinovățească Rusia, spunând doar că a fost vizată de „o serie de atacuri de dezinformare specifice”, potrivit unei informări din această lună.
În schimb, a făcut câteva acuzații mai familiare, învinovățind mass-media internațională rusă – Rusia Today și Sputnik – pentru răspândirea unor știri care îmbină „elemente adevărate și false, care ocolesc filtrele naturale ale oamenilor pentru detectarea dezinformării” și pe „actorii” ruși pentru utilizarea conturilor false de social media pentru răspândirea minciunilor în mediul online.
Campania de manipulare „Ghostwriter” – raport realizat de Madiant by Gandul.info on Scribd