Înaintea alegerilor din Palestina, programate a fi organizate în lunile mai și iulie, islamiştii din organizaţia Hamas şi laicii din partidul Fatah au anunţat că au ajuns la un acord istoric. Deja balanța este înclinată, iar în tot Orientul Mijlociu se vorbește acum despre noua ofensivă pregătită de cele două grupări.
Marți, la Cairo, Hamas și Fatah au căzu de acord cu privire la „aspecte importante” privind desfăşurarea primelor alegeri din Palestina în ultimii 15 ani.
Nu s-au dat publicității informații suplimentare. Se știe doar că acordul prevede înfiinţarea unui tribunal electoral, un subiect important pe agenda negocierilor de la Cairo. Totodată, părțile au convenit să asigurae respectarea „libertăţilor publice” în perioada campaniilor electorale şi a scrutinului, conform unui comunicat dat publicităţii de Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza.
Într-o declaraţie comună, toate facţiunile palestiniene adunate în capitala egipteană, inclusiv Hamas şi Fatah, au fost de acord să „respecte datele alegerilor, organizarea acestora în Ierusalim, Cisiordania şi Fâşia Gaza, să le respecte şi să le accepte rezultatele”.
Preşedintele Mahmoud Abbas a semnat pe 15 ianuarie, cu câteva zile înainte ca Joe Biden să devină preşedinte al SUA, un decret privind desfăşurarea de alegeri legislative şi prezidenţiale în mai, respectiv iulie, primul scrutin organizat din 2005 încoace. Această decizie a fost interpretată de analişti drept o modalitate pentru palestinieni de a dobândi legitimitate în ochii Occidentului, de a vorbi cu o singură voce.
Palestinienii sunt împărţiţi în două administraţii – cea a Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi cea a Autorităţii Naţionale Palestiniene, în mâinile Fatah, din Cisiordania ocupată. Fiindcă existau aceste tabere, a fost necesar ca cele două părţi să convină asupra unor mecanisme care să permită organizarea alegerilor. Una din mize a vizat entitatea juridică care ar trebui să valideze rezultatele scrutinului în cazul în care ar exista litigii. În acest sens, facţiunile palestiniene au convenit la Cairo cu privire la principiul unui „tribunal electoral consensual”, fără a defini însă, deocamdată, aspectele sale practice.
Noi discuţii sunt programate pentru luna martie la Cairo, a anunţat Hamas.