Handelsblatt: După arestarea lui Pavel Durov, Rusia se teme că Occidentul ar putea dobândi acces la datele sensibile de pe TELEGRAM

Handelsblatt: După arestarea lui Pavel Durov, Rusia se teme că Occidentul ar putea dobândi acces la datele sensibile de pe TELEGRAM
Publicat: 28/08/2024, 07:30
Actualizat: 28/08/2024, 14:56

Administrația de la Moscova și diverse entități din Rusia au preocupări, în contextul arestării în Franța a directorului Telegram, Pavel Durov, că date sensibile de pe platforma de mesagerie ar putea ajunge la autorități din țări occidentale, problema fiind foarte complicată din cauza războiului din Ucraina, notează publicația germană Handelsblatt.

Margarita Simonjan, directorul și editorul-șef al postului rus RT, le-a cerut deja celor peste 550.000 de urmăritori de pe rețeaua Telegram să șteargă ”imediat” conversațiile ”sensibile”.

”În contextul arestării în Franța a fondatorului Telegram, Pavel Durov, există preocupări majore în Rusia că datele transmise pe platforma de mesagerie ar putea ajunge la cine nu trebuie. Conform estimărilor, platforma Telegram are aproximativ 900 de milioane de utilizatori la nivel internațional. În Rusia, aplicația de mesagerie joacă un rol important la toate nivelurile societății”, notează publicația germană Handelsblatt, într-un editorial cu titlul ”După arestarea lui Durov, Moscova se teme pentru datele de pe Telegram”.

”Entități din Rusia se tem că datele sensibile ar putea ajunge la cine nu trebuie. În primul rând, utilizarea militară a acestor date ar putea genera probleme pentru liderii politici de la Moscova”, atrag atenția editorialiștii Mareike Müller și Thomas Jahn.

Apar riscuri asupra protecției datelor confidențiale

”Telegram îi aduce împreună pe toți cetățenii ruși, indiferent dacă sunt în țară sau se află în exil, indiferent că sunt în armată sau în opoziție”, afirmă Alena Epifanova, specialistă în platformele online din Rusia la filiala germană a Institutului Consiliul pentru Afaceri Externe.

Arestarea lui Pavel Durov generează riscuri referitoare la păstrarea caracterului privat al conversațiilor de pe platforma de mesagerie Telegram.

Kremlinul a admis că acuzațiile împotriva lui Pavel Durov sunt ”foarte grave” și a avertizat că autoritățile franceze vor trebui să prezinte dovezi temeinice pentru a-l condamna pe co-fondatorul și directorul Telegram. ”În caz contrar, va fi doar o altă încercare de a limita libertatea de exprimare”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

”În spatele arestării se află Washingtonul, care vrea extinderea controlului asupra rețelei Telegram înaintea alegerilor din noiembrie. Telegram este una dintre puținele platforme online mari care nu se află sub influența Statelor Unite. Spionarea persoanelor prin intermediul rețelelor de socializare online, inclusiv prin amenințări, reprezintă metode tradiționale ale Washingtonului de control politic și de influență externă”, a acuzat, la rândul său, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, co-fondatorul și directorul general al rețelei de mesagerie Telegram, cetățean al Rusiei, Franței și Emiratelor Arabe Unite, a fost reținut sâmbătă pe Aeroportul Le Bourget din Paris, fiind plasat ulterior în arest preventiv, pentru o serie de acuzații ale autorităților franceze referitoare la infracțiuni în domeniul cibernetic. Poliția din Paris a precizat că Pavel Durov este investigat de Autoritatea de reglementare cibernetică și de Oficiul pentru combaterea fraudelor. Durov este acuzat că a asistat pasiv la infracțiuni derulate pe platforma Telegram.

Arestarea lui Pavel Durov relansează dezbaterea privind adaptarea spațiului digital la logica de reglementare a Uniunii Europene, pentru a răspunde exigențelor luptei contra infracționalității, dezinformării și terorismului, a notat cotidianul Le Monde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia GERMANIEI este în scădere, pe fondul reducerii consumului privat /Analist: „Multe companii caută oportunități în străinătate”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Handbalista Iryna Glibko a murit la doar 34 de ani. Desemnată anul trecut drept cea...
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Economia României, un bolnav ținut în viață de aparate. Profesor de economie: „Suntem pe perfuzii,...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Video. Momentul în care un bărbat este înjunghiat de un copil de 13 ani, într-o...
Andreea Bănică a COMIS-O GRAV! Când s-a întors și a început să danseze, publicul a...
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Aeroportul Otopeni şi-a pierdut mascota. Pisicuţa Vasi a fost furată în urmă cu o săptămână
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Gigi Becali, implicat într-un nou accident rutier! Este al doilea din ultima lună! Ce a...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Chinezii au lansat RIVALUL perfect pentru DUSTER: preț, design și putere
3 milioane de pensionari nu vor mai fi impozitaţi. Măsura se va aplica de la...
Detalii PIPERATE despre Alain Delon ies ACUM la iveală! „Am știut totul”
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Mirosul de pește, coșmarul din bucătărie. Așa scapi rapid de el
Ținuta cu care Andreea Bănică a răzvrătit internauții. Toți au crezut că a apărut topless...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Adrian Cuculis, despre relația pe care a avut-o cu mama lui în adolescență și...
Tavi Clonda, despre coșmarul prin care a trecut Gabriela Cristea: "Ea își pierdea speranța, eu...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
(P) Top 5 lucruri inedite pe care poți să le faci în București singur sau...