Uniunea Europeană este încă departe de a avea o poziție unitară în relația cu Beijingul, iar abordările unilaterale permit Chinei să obțină acorduri avantajoase, în detrimentul Europei, comentează publicația Handelsblatt.
Strategia politică a Guvernului Germaniei, adoptată în 2023, arăta că ”o abordare de succes în relația cu Beijingul necesită forța întregii Europe”. În acest context, Berlinul a decis să urmeze o politică față de China la nivel european.
Președintele Chinei, Xi Jinping, se află într-un turneu în Franța, Serbia și Ungaria, iar cancelarul Olaf Scholz nu s-a deplasat la Paris pentru reuniunea la care au participat președintele Emmanuel Macron, liderul Chinei și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Vizitele liderului chinez evidențiază că, la nivel geopolitic, Europa joacă în liga a doua”, notează editorialistul Jana Puglierin, într-un articol publicat în cotidianul Handelsblatt sub titlul ”Europa pierde cu nepăsare oportunități prin politica față de China”.
Editorialistul se întreabă de ce Guvernul Germaniei nu a avut inițiativa de a lua delegații mixte în vizitele efectuate anterior de cancelarul Olaf Scholz în China.
”De data aceasta, Macron și Ursula von der Leyen au transmis un semnal de unitate. Nu trebuie uitat faptul că una dintre strategiile Beijingului este de a diviza europenii și a-i întoarce unul împotriva celuilalt. Nu este nicio coincidență că Xi Jinping vizitează Franța, Serbia și Ungaria în turneul european, întrucât Budapesta a împiedicat luarea unor decizii comune în cadrul UE referitoare la China și chiar a fost un fel de cal troian”, subliniază editorialistul.
”Cu cât sunt mai uniți europenii în abordarea față de China, cu atât au mai multe șanse de a influența favorabil deciziile comerciale ale Beijingului. Dar, în ultimii ani, percepțiile asupra Chinei s-au modificat negativ, astfel că este necesară o abordare activă, strategică și multidimensională de reducere a riscurilor. (…) În acest context, statele UE sunt încă departe de o abordare unitară în politica față de China”, subliniază editorialistul, notând că sunt privilegiate contactele bilaterale, fiind neglijate interesele Europei.
Provocările generate de China la nivel comercial, politic și economic pot fi contracarate doar printr-o abordare europeană comună.
”Sperăm că viitoarea echipă a Comisiei Europene va fi cel puțin la fel de ambițioasă în acest sens ca actuala și că va fi susținută mai mult de statele membre”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și: