Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiștilor și Democraților din PE: Este inadecvat ca un comisar UE să asocieze o procedură administrativă de o dispută politică
Liderul Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră că este „inadecvat” ca un comisar european să condiționeze o procedură administrativă – Mecanismul de Cooperare și Verificare și aderarea României la Schengen – de o dezbatere politică.
Referindu-se la posibilitatea prelungirii monitorizării României de către CE, Hannes Swoboda a declarat: „Este inadecvat ca un comisar european să condiționeze deciziile în cadrul unei proceduri administrative – aderarea României la Spațiul Schengen – de o dezbatere politică”.
Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiție, a apreciat că situația politică din România reprezintă „un mare pericol” și ar putea afecta progresele țării spre o „integrare deplină” în Uniunea Europeană. „Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani”, a spus comisarul european.
Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue „câțiva ani” supravegherea statului de drept în România, „cu consecințele pe care acest lucru le-ar avea” asupra integrării țării în Spațiul Schengen.
Hannes Swoboda s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta pentru o discuție privind situația politică din România. El a arătat că, în discuția cu premierul Victor Ponta, și-a exprimat sprijinul pentru „toate măsurile adoptate pe o bază democratică”, în special de către Parlamentul de la București, și a precizat că regretă că președintele Grupului PPE, Joseph Daul, nu a dorit să se întâlnească cu șeful Guvernului de la București, afirmând că un astfel de refuz este foarte rar.
„Câțiva colegi români din Parlamentul European încearcă să afecteze imaginea României, ceea ce este inacceptabil, pratic distrug imaginea României. Lăsați Comisia să lucreze, noi vom accepta deciziile Comisiei”, a spus Swoboda.
Premierul Ponta a afirmat la rândul său că, în România, legea este respectată, într-un moment caracterizat de o luptă politică între președintele Traian Băsescu și partidele care formează USL, care beneficiază de „un suport popular mare”. El a amintit că Parlamentul este cel care l-a suspendat pe șeful statului, că decizia a fost avizată de către Curtea Constituțională și că decizia finală va aparține votanților, la referendumul de la sfârșitul lunii iulie.
Hannes Swoboda a cerut, marți, Comisiei Europene, într-o scrisoare adresată președintelui Jose Barroso, să facă rapid o analiză a evenimentelor din România, care să ajute la elaborarea unor soluții pentru „instrumentele de control și echilibru”. El precizează că grupul pe care îl reprezintă nu va tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către guvernele în funcțiune.