Genscher este considerat, alături de fostul cancelar Helmuth Kohl, artizanul reunificării Germaniei.
A fost și cel mai longeviv șef al diplomației germane. A fugit din Estul comunist și a intrat în politică de la Bonn, în Partidul Democraților Liberi, de orientare liberală.
A avut și eșecuri: cel mai mare este considerat coordonarea, în calitate de ministru de interne, a operațiunii antiteroriste de la Olimpiada de la Munchen, în 1972. 11 membri ai lotului israelian au fost uciși atunci de militanți palestinieni.
Doi ani mai târziu a devenit ministru de externe, portofoliu pe care l-a deținut fără întrerupere până în 1992. A avut un rol important și în construcția europeană, mai ales în introducerea monedei unice.
Reacția MAE: „Cea mai adâncă tristețe pentru moartea fostului ministru”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri un mesaj de condoleanțe la moartea fostului ministru de Externe și vicecancelar german, Hans-Dietrich Genscher, spunând că rolul său în avansarea integrării și securității europene nu va fi uitat.
„Cea mai adâncă tristețe pentru moartea fostului ministru de Externe Genscher. Rolul său esențial în avansarea integrării și securiții în Europa nu vor fi uitate”, a scris MAE vineri pe contul său de Twitter.
Cancelarul german Angela Merkel a transmis un mesaj după moartea lui Genscher, spunând: „A fost un om de stat care a influențat soarta Germaniei ca puțini alții. A fost un european măreț și a fost un german măreț”.