HAOS în Franța. Noi proteste ale VESTELOR GALBENE: Fără TOLERANȚĂ pentru protestatari
Marșurile de astăzi au debutat pașnic, în ciuda îngrijorării guvernului, care a scos pe străzi peste 80.000 de jandarmi și polițiști. Manifestanții cântau „Marseieza” și purtau pancarte pe care scria „Insecuritatea nu e o slujbă”, notează agenția France Presse.
La Paris, însă, când au ajuns la Arcul de Triumf, protestarii s-au încăierat cu forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i opri să intre pe bulevardul Champs Elysees.
Aproape 60 de persoane au fost reținute în capitala franceză, anunță Poliția, iar alte câteva zeci au mai fost ridicate din celelalte orașe unde au avut loc proteste. În jurul orei 14:00, Ministerul de Interne aprecia numărul francezilor ieșiți la protestele de astăzi la 32.000, dintre care 8.000 în Paris.
La Rouen, Vestele galbene au iesit pe străzi pe motociclete și scutere.
Cine ne apără DE POLIȚIE?” este mesajul din fruntea marșului Vestelor galbene din orașul Tours.
La Lille, centrul orașului era plin de nori de gaze lacrimogene.
Gaze lacrimogene și la Toulon.
Mii de oameni pe străzile din Toulouse, acuzând presa mainstream că dezinformează asupra numărului manifestanților.
Oficialii au avertizat că protestele anti-guvern de sâmbătă ar putea fi mai violente și mai mari, informează France 24.
Peste 80.000 de polițiști au fost mobilizați în Franța pentru al nouălea weekend de proteste anti-guvernamentale ale Vestelor Galbene, iar președintele Emmanuel Macron se pregătește să lanseze un proces de dezbatere publică, pe durata a trei luni, despre care speră că va opri protestele violente, scrie The Guardian.
Sâmbătă sunt așteptate demonstrații la Paris, guvernul temându-se de o repetare a violențelor din weekendul trecut. Peste 5.000 de polițiști vor fi mobilizați în capitală iar toți ofițerii locali au fost mobilizați.
Mai multe vehicule blindate și vor fi prezente pe străzile din Paris în timpul protestelor pentru ca incidentele să nu degenereze.
Proteste masive ar putea avea loc în Bourges, un oraș mic din centrul Franței după ce mai multe grupuri au sugerat online că din cauza locației se poate ajunge ușor și ar avea o prezență scăzută a poliției.
În orașul cu populația de 66.000 de persoane s-au închis muzee, s-au evacuat clădiri, iar semnalizările electronice de la stațiile de autobuz au fost acoperite. Șeful poliției locale a interzis vineri orice demonstrație în centrul istoric din Bourges, astfel protestatarii fiind nevoiți să se rezume la bulevardele de la marginea orașului.
Mai mulți participanți la proteste au dansat în mijlocul șoselelor.
Mișcarea Vestelor Galbene au continuat să blocheze intersecțiile din toată Franța. Oficialii a anunțat că 60% dintre aparatele de radar dotate cu camere au fost atacate, unele fiind chiar distruse, de la începutul protestelor. Guvernul a informat că acele camere care au rămas au arătat mulți șoferi depășind viteza maximă, cel mai probabil pentru că au crezut că dispozitivele nu funcționează.
Deși protestele Vestelor Galbene – care își iau numele după vestele fosforescente purtate de protestatari, cele care sunt obligatorii pentru toți șoferii – au început în noiembrie ca o revoltă împotriva creșterii prețului la carburanți, politicienii locali susțin că furia cauzată de decizia din vara lui 2018 de a impune o viteză maximă de 80 km/h pe șoselele secundare a jucat un rol important în mobilizarea protestelor în provincie.
Macron se pregătește să lanseze un proces de dezbatere publică
„Marea Dezbatere Națională” anunțată de Macron în decembrie pentru a satisface nemulțumirile protestatarilor care s-au plâns că cetățenii simpli nu sunt implicați în luarea deciziilor se va lansa marți.
Șeful comisiei naționale pentru dezbateri a Franței, Chantal Jouanno, s-a retras din această dezbatere în această săptămână după ce multă lume s-a revoltat privind salariul ei lunar de 14.666 de euro, guvernul fiind nevoit să reorganizeze întreg procesul.
Printre subiectele discutate vor fi taxele, reformarea instituțiilor de stat precum și democrația și cetățenia.
Între timp, guvernul s-a concentrat pe a lua măsuri ca răspuns la violența de la protestele Vestelor Galbene, pentru a câștiga din nou susținerea în special a votanților de centru-dreapta față de Macron.
Premierul Edouard Philippe a promis noi legi, inclusiv un centru de înregistrare pentru cei care creează haos, similar cu cel folosit pentru persoanele violente de la meciurile de fotbal, pentru a-i forța să se prezinte la secțiile de poliție în timpul demonstrațiilor.
Avocații pentru drepturile omului au afirmat că unele dintre propuneri ar putea încălca dreptul constituțional al francezilor de a protesta. Două sondaje recente au arătat că popularitatea lui Macron și Philippe este în creștere din nou după o perioadă de declin, deși rămâne sub nivelul de 30%.
O contra-manifestație față de demonstrația Vestelor Galbene a fost programată pentru 27 ianuarie la Paris.
Foto: Hepta