Prima pagină » Știri externe » HARTA globală a femeilor din politică. Imaginea României în statistica ONU a egalității de gen

HARTA globală a femeilor din politică. Imaginea României în statistica ONU a egalității de gen

Reprezentarea egală în poziții de putere este o precondiție fundamentală pentru o democrație cu adevărat eficientă și solidă, iar lumea contemporană face eforturi pentru ca prăpastia dintre sexe să se reducă, pe toate planurile. Totuși, o statistică a UN Women arată că, din 2015 și până în prezent, nu au fost făcute progrese considerabile în acest sens, cu toate că s-au înregistrat creșteri ale numărului femeilor implicate în activitatea politică, unele, ce-i drept, sensibile. În această cercetare a fost inclusă și România care, alături de Marea Britanie, a câștigat în această perioadă cele mai multe femei ministru: trei, din 2015 încoace.

Theresa May este doar una dintre femeile care conduc un guvern și, cu toate că ea a căpătat extrem de multă notorietate în ultima vreme, pe fondul negocierilor pentru Brexit, numărul lor este în scădere. 

Din 2015 și până în prezent, numărul femeilor aflate în fruntea unor state sau a Cabinetelor executive a decăzut de la 19 la 17, potrivit unei statistici realizate de Organizația Națiunilor Unite, iar progresul în ceea ce privește numărul femeilor care fac parte din parlamentele țărilor lunii, este în continuare lent. 

Sursa: UN Women

Totuși, media femeilor care fac parte din Legislativele naționale a crescut de la 22,6 în 2016, la 23,3 în 2016, dar numărul de femei miniștri a rămas aproape neschimbat , crescând de la 730 la 732, la o rată de 18,3%. 

În Europa, cifrele au crescut până la 22,5%, de la 21,6% în 2015, iar statele care au câștigat cele mai multe femei ministru în această perioadă sunt Marea Britanie și România, câte trei fiecare. „Aceste evoluții arată că progresul în ceea ce privește egalitatea de gen rămâne scăzut în toate structurile de putere și în majoritatea instituțiilor cu influență în procesul decizional”, a declarat  Martin Chungong, secretarul general al Uniunii Interparlamentare, citată de The Independent. 

În acest moment, puterea rămâne ferm în mâinile bărbaților și, în ciuda faptului că asistăm la apariția câtorva tendințe pozitive, de exemplu, actualul număr de 53 de conferențiare parlamentare, raportat la 273 de posturi la nivel global – rămân încă multe de făcut pentru ca femeile să poată trăi umăr la umăr cu bărbații, pe toate planurile. 

 
 

 

Citește și