HĂRȚUIRE SEXUALĂ la Google: Locul de muncă ar trebui să fie un spațiu sigur pentru toată lumea
Săptămâna trecută, Google a anunțat că, în ultimii doi ani, au fost concediați 48 de angajați (inclusiv 13 directori) acuzați de hărțuire sexuală și a precizat că adoptă măsuri din ce în ce mai stricte împotriva comportamentelor nepotrivite.
Recent, publicația americană The New York Times scria că Andy Rubin, unul dintre foștii șefi ai Google, creatorul sistemului de operare Android, a primit compensații financiare de 90 de milioane de dolari pentru a pleca din companie, după ce a fost acuzat de comportament nepotrivit. Publicația americană dezvăluie că Google a acoperit și alte acuzații de hărțuire sexuală.
„Susțin angajații Google Walkout care au ieșit în stradă, din solidaritate, pentru o adevărată schimbare. Locul de muncă ar trebui să fie un spațiu sigur pentru toata lumea, nu doar pentru unii”, a scris un protestatar pe Twitter.
Organizatorii protestului, numit Google Walkout for Real Change se așteptau să li se alăture peste 1.500 de angajați din toată lumea. Ei le-au cerut lui Sundar Pichai, CEO Google, și cofondatorului companiei Larry Page să pună capăt acestor cazuri de hărțuire și abuzuri sexuale.
„Informăm angajații Google că am aflat de activitățile planificate joi și că vor fi sprijiniți dacă doresc să participe”, a declarat Pichai într-un comunicat. „Angajații au ridicat întrebări constructive privind modul în care putem îmbunătăți politicile companiei și activitățile noastre. Ne folosim de criticile lor pentru a transforma aceste idei în acțiuni”, a mai spus acesta.
Contactată de mai mulți reprezentanți media după apariția articolului din The New York Times, Google a dat publicității un e-mail trimis angajaților de Sundar Pichai, CEO al companiei, în care se arată că, în ultimii doi ani, 48 de persoane au fost concediate în urma unor acuzații de hărțuire sexuală, inclusiv 13 directori, și niciuna dintre ele nu a primit „un pachet de compensații financiare la plecare”.
Pichai a adăugat că „i-a fost dificil să citească” despre acuzațiile la adresa lui Rubin și a altora, dar nu a confirmat direct informațiile din articolul The New York Times.
„Suntem al naibii de serioși în ceea ce privește furnizarea unui mediu de lucru sigur”, a mai spus la momentul respectiv Pichai, adăugând că toate acuzațiile privind comportamentele nepotrivite sunt investigate cu atenție, pentru a se acționa în consecință.
Sam Singer, purtător de cuvânt al lui Rubin, a respins acuzațiile de comportament nepotrivit, explicând că acesta a plecat de bună voie de la Google, pentru că a lansat compania Playground.
Sistemul de operare Android, pe care Google îl pune gratuit la dispoziția producătorilor de dispozitive mobile, este instalat pe aproximativ 85% dintre telefoanele inteligente.
The New York Times a citat documente depuse în instanță și interviuri care ar sugera că Rubin a fost unul dintre cei trei directori pe care Google i-a acoperit în ultima decadă, după acuzații de comportament sexual nepotrivit.
The Times a citat doi oficiali Google, sub protecția anonimatului, care au declarat că Larry Page, la momentul respectiv CEO al companiei, i-a cerut lui Rubin să demisioneze, după ce o femeie l-a acuzat de hărțuire sexuală, în 2013.
În urma unei anchete interne, s-a stabilit că acuzațiile femeii erau credibile, potrivit The Times.