Herta Muller, despre președintele rus Vladimir Putin: „Ne ia pe toți de proști”
Scriitoarea de origine română Herta Muller, câștigătoare a Premiului Nobel în Literatură în anul 2009, a afirmat într-un interviu acordat recent că președintele rus Vladimir Putin „jignește inteligența noastră, a tuturor, în fiecare zi, cu aceeși nerușinare”. Ea l-a catalogat pe liderul de la Kremlin drept un exponent al sistemului sovietic, pentru care „respectul înseamnă tremurat”.
Vă prezentăm în continuare o parte a interviului realizat de Die Welt, potrivit hotnews.ro:
Încă o crimă politică în Rusia și Vladimir Putin anunță că „va rezolva cazul”. Pentru mulți a devenit evident, odată cu uciderea lui Boris Nemțov, că Rusia se îndreaptă către o perioadă întunecată, care amintește de anii ”30 nu numai în Germania. Ați fi crezut că naționalismul popular își va face din nou apariția?
Faptul că Putin vrea să se ocupe „personal” de anchetă și pune pe unul dintre amicii săi să conducă investigația este, de fapt, confirmarea oficială a faptului că, în Rusia, nu există justiție independentă și un indiciu că adevăratul motiv al crimei este încețoșat prin piste false.
Lichidarea oponenților politici face, astăzi, parte din nou din instrumentarul serviciilor secrete ruse, atât în țară, cât și în străinătate. Natalia Estemirova, Alexander Litvinenko și, probabil strangulatul, Boris Berezovski – niciuna din aceste crime nu a fost elucidată până astăzi. Chiar dacă Putin nu ar fi dat direct oridinul, această crima este rezultatul propagandei sale naționaliste aberante, care nu mai are nicio reținere de când duce un război în Ucraina.
Putin vorbește pe limba minciunii – el o știe, noi o știm. Recent a afirmat chiar că, în estul Ucrainei, ar exista un genocid al rușilor. Minciuna devine mijloc de purtare a războiului.
Minciunile depășec limita absurdului pentru propaganda Kremlinului. Pe lângă războiul cu Ucraina, Putin duce un război propagandistic împotriva Occidentului. Unele dintre minciunile sale sunt uluitoare. Știe oare Putin că soldatii lui Hitler din „Legiunea Condor” erau mascați drept turiști pe vapoare și nu aveau însemne militare atunci când au bombardat Guernica? În ciuda tuturor acordurilor de la Minsk, nu cred că Putin va pune capăt războiului. El are nevoie de Mariupol pentru a avea o conexiune terestră către Crimeea. Și de acolo va mai face un salt către Transnistria. Putin nu se va potoli cu Ucraina – distrugerea înceată și continuă este o decizie deja luată, un plan undeva într-un sertar. Niciun acord de pace și niciun dialog diplomatic nu va schimba nimic. Putin nu se va opri.
De ce nu se va opri? Și va primi ceea ce vrea?
Da, pentru că Occidentul este neputincios și mai și striga în gura mare că e neputincios. Sigur că nu se poate pune capat agresiunii sale cu mijloace militare, dar nu trebuie să o și spui mereu. Oamenii din Europa de Est, care au trăit ocupația sovietică, știu că dictatorii de teapa lui Putin nu reacționează decât la forță. Rațiunea și dialogul sunt văzute drept un semn de slăbiciune. Angela Merkel cunoaște RDG-ul și KGB-ul. Disciplina ei diplomatica îi miroase lui Putin a „appeasement”. Sancțiunile sunt cu atât mai importante cu cât ele sunt, în prezent, singura metoda de a arăta determinare și distanțare. Lui Putin trebuie să i se arate mereu perspectiva următorului nivel de sancțiuni. În schimb, ceea ce se spune pubic (în Vest, n.r.) este că se dorește întoarcerea cât mai rapidă la vechile relații.
Am căzut, în Vest, victime unei iluzii că, odată cu căderea Cortinei de Fier, totul se va transforma în democratie și libertate?
Cred că mulți occidentali, după ani întregi de dezvoltare democratică a societății și de existență cotidiană pașnică, au devenit lipsiți de precauți și de claritate în capacitatea lor de analiză. Când cade o dictatură, democrația nu se instalează ca printr-o lege a naturii. Întâi se instalează un statiu intermediar care poate fi urmat, apoi, de o dictatură sau de o democrație. Dictaturile au distrus substanța populațiilor, le-au furat oamenilor viața. Aparatul a rămas acolo, vechiul personal s-a instalat în noi funcții din politică și economie. E a doua viață a nomenclaturii. Asta se vede și în Rusia. Individualitate? Grija față de populație? Moralitatea în sensul respectării celorlalți? Toate astea au fost uitate. Pentru că, în dictatura, toate valorile erau date peste cap, iar pervertirea valorilor era recompensată. Politica occidentala nu a înțeles asta.
De ce nu credeți că discuțiile pot aduce înapoi ordinea în lume. Diplomația este un câștig al civilizației.
Când am venit în Germania, am auzit din nou convingerea bine intenționată că totul va fi bine dacă discutăm destul timp unii cu alții. Tot aici persista și convingerea că „atâta vreme cât se discută, armele tac”. De parcă una ar exclude-o pe cealaltă. Vorbitul poate distruge multe lucruri. În ceea ce privește discuțiile dintre state, sper ca Merkel și Steinmeier, dincolo de disciplina lor diplomatică, să știe cu adevărat cu cine au de-a face. În interesul Europei, ei trebuie să înțeleagă pericolul ce vine dinspre Rusia.
(…) În ce timp se află Ucraina: prezent sau trecut. Și are țara un viitor?
Pentru Putin, Ucraina e undeva în trecut, același trecut pe care vrea să-l facă viitor. Cu aceeași tactică a ocupat Abhazia, Osetia, Transnistria. Ucraina nu poate ieși din această strânsoare. El vrea să ruineze Ucraina prin intimdări de zi cu zi, șantaj cu gaze, distrugerea infrastructurii și mii de morți. Asta e pedeapsa pentru faptul că Ucraina a îndrăznit să privească spre Vest. Putin pedepsește țara pentru tot ce s-a întamplat în statele est-europene după 1989.
(…) Ați spus recent că Putin vă îmbolnăvește.
Da, politica sa mă îmbolnăvește. Îmi jignește inteligența. Ne jignește inteligența noastră, a tuturor, în fiecare zi, cu aceeași nerușinare. A fost prins cu minciuna de 100 de ori, e deconspirat la orice minciună și totuși continuă. Ne ia pe toți de proști.
Ați spus și că Putin vrea respect, vrea recunoaștere ca super-putere.
Dar pentru Putin, respectul înseamnă tremurat. Așa cum tremurau toți în fața rușilor înainte, în Europa de Est. Ce gândește lumea despre el îi e indiferent. El desconsideră Europa și SUA și vede cum se izolează. Îmi pare rău de oamenii din Rusia pentru că sunt dezamăgiți încă o dată, după ce avuseseră o brumă de speranță că lucrurile se îndreaptă către libertate. Acum, vechile coșmaruri se întorc. Revin vremurile în care ți-e frică să spui ce gândești. Ne găsim, din nou, în perioada exodului și a exilului.
Ce datoram Ucrainei?
Nimic. Dar ar trebui să ne luam în serios propria societate și să facem tot ce putem pentru ca ucrainenii să poată trăi la fel ca noi. Ucraina nu are voie să fie distrusă. Nu trebuie să permitem Rusiei să ne interzica să ajutam Ucraina. Trebuie să existe o conectare puternică a Ucrainei la UE din punct de vedere politic și economic. Putin nu are voie sătransforme Ucraina într-un stat vasal.