„Există numeroase semne de întrebare privind legitimitatea” scrutinului prezidențial din anul 2016 din cauza ingerințelor Rusiei și eforturilor de blocare sistematică a voturilor, afirmă fostul candidat democrat Hillary Clinton într-un interviu acordat revistei Mother Jones.
„Ingerințele Rusiei reprezintă unul dintre factorii care au influențat major rezultatul alegerilor. Rușii au utilizat informații false ca arme, în cadrul unei campanii pentru dezinformare încununată de succes prin care nu doar că au fost influențate voturile, ci a fost determinat și rezultatul”, afirmă Hillary Clinton, învinsă de magnatul republican Donald Trump în scrutinul prezidențial desfășurat în Statele Unite în 2016.
Eforturile politicienilor republicani de îngreunare a participării la vot – prin aplicarea unor noi măsuri de identificare a alegătorilor, prin reducerea perioadelor de vot și prin înregistrarea votanților – „au contribuit la rezultatul scrutinului”, adaugă Hillary Clinton.
Aceste manevre au beneficiat de mai puțină atenție decât interferențele Rusiei, dar au avut efecte asupra rezultatelor scritinului. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), peste un milion de americani nu au putut vota în 2016 deoarece au întâmpinat probleme la sistemul de înregistrare sau la secțiile de vot. Hillary Clinton a pierdut alegerile la o diferență totală de doar 78.000 de voturi în statele Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.
„În câteva locuri, mai ales în Wisconsin, cred că aceste probleme au avut un impact fundamental asupra rezultatului”, a spus Hillary Clinton.
„Nu avem o metodă prin care să contestăm sistemul de vot. De aceea, eu pledez de mult timp pentru constituirea unei comisii independente care să cerceteze în detaliu ce s-a întâmplat”, a subliniat Hillary Clinton. Referindu-se la inițiativa unor congresmeni democrați de a cere inițierea procedurii pentru demiterea președintelui Donald Trump, Hillary Clinton a subliniat că deocamdată nu este necesar acest lucru. „Încă este prematur; mai întâi trebuie să continuăm investigațiile”, a explicat Hillary Clinton.
Întrebată dacă apreciază în continuare că Donald Trump este „marioneta” Rusiei, Clinton a răspuns: „Da”.
„Nu pot înțelege cum președintele Statelor Unite, pe fondul tuturor preocupărilor referitoare la integritatea alegerilor, se poate întâlni cu Vladimir Putin (n.red. – președintele Rusiei) și să spună: «Ei bine, mi-a spus din nou că nu au fost deloc ingerințe». Nu pot crede că este atât de naiv. Cred că speră ori se așteaptă ca noi ceilalți să fim naivi sau ca măcar oamenii care îl susțin să fie naivi. Dar acesta a fost un atac cibernetic grav împotriva Statelor Unite”, a insistat Hillary Clinton.
După întrevederea pe care a avut-o recent cu Vladimir Putin, Donald Trump a declarat că are încredere atât în serviciile de informații americane, cât și în președintele Rusiei: „Dacă să cred sau nu (că au avut fost ingerințe ruse – n.red.), eu sunt de partea serviciilor noastre secrete (…). Dar de fiecare dată când mă întâlnesc cu el (Vladimir Putin -n.red.) și îmi spune «nu am făcut așa ceva», eu chiar îl cred când îmi spune acest lucru”.