„Faptul că nu a ajutat la construirea unei armate credibile cu cei care s-au aflat la originea manifestațiilor împotriva (președintelui Bashar) al-Assad – între ei se aflau islamiști, laici și tot ceea ce se află între cele două (categorii) – a creat un gol pe care jihadiștii l-au umplut astăzi”, a declarat Clinton pentru săptămânalul The Atlantic.
Acest interviu a fost realizat înainte ca președintele american să anunțe atacuri aeriene asupra grupării Statul Islamic (SI), în Irak, dar a fost publicat duminică.
Ea i-a mai reproșat președintelui absența unei doctrine în politica internațională, referindu-se la un slogan al lui Obama, „Să nu faci lucruri idioate”.
„Națiunile mari au nevoie de principii directoare, iar «să nu faci lucruri idioate» nu este un principiu director”, a subliniat ea.
Potrivit mai multor editorialiști politici, aceasta este cea mai dură critică publică pe care Clinton i-o adresează lui Obama de când a părăsit postul, în 2011, în contextul în care se spune că ar intenționa să candideze în alegerile democrate primare în vederea alegerilor prezidențiale din 2016.
„Unul dintre motivele care mă îngrijorează în legătură cu ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este această capacitate pe care o au grupurile jihadiste de a roi, iar acest lucru ar putea să afecteze Europa și ar putea să afecteze Statele Unite”, a declarat Clinton, ale cărei afirmații și argumente par să semene cu ale unor congresmeni republicani influenți, ca John McCain sau Lindsey Graham.
„Grupările jihadiste preiau controlul asupra unui teritoriu, dar nu rămân niciodată acolo. Scopul lor este să se extindă. Rațiunea lor de a fi este opoziția lor față de Occident, față de cruciați, față de… Completați dumneavoastră punctele de suspensie. Fiecare dintre noi poate face parte dintr-una dintre categoriile (pe care le vizează ei)”, a spus ea.
Fosta șefă a diplomației americane a declarat că a reflectat îndelung la îndiguirea (o doctrină americană din Războiul Rece care avea obiectivul să oprească expansiunea Uniunii Sovietice), la o disuasiune și la înfrângerea acestora.
În ceea ce privește amenințarea extremiștilor islamiști, Clinton a sugerat că America va reuși atunci când va avea un plan general cu un scop clar, citând exemplul prăbușirii fostei Uniuni Sovietice și înfrângerea comunismului.