Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat marți că Statele Unite au „obligația morală” de a interveni pentru a împiedica un regim să comită un „genocid”, ucigându-și propriul popor, relatează AFP.
„Președintele Barack Obama a evidențiat clar că prevenirea crimelor în masă și a genocidelor este legată de securitatea națională și de responsabilitatea morală”, a declarat Clinton în timpul unui seminar organizat la muzeul memorial american al Holocaustului, din Washington.
„Dacă guvernarea nu poate, sau nu vrea, să protejeze proprii cetățeni, atunci Statele Unite și partenerii lor trebuie să acționeze”, a declarat șeful diplomației americane, amintind cazul Libiei, al Coastei de Fildeș sau al Siriei.
Dar „obligația morală” a Washingtonului nu implică neapărat o „acțiune militară”, a menționat Clinton, adăugând că „recurgerea la forță ar trebui să fie ultima opțiune”, după „diplomație, sancțiuni economice, ajutoare umanitare sau măsuri juridice”.
„În pofida a tuturor lucrurilor pe care le-am învățat și făcut în ultimii 70 de ani, «niciodată asta» înseamnă confundarea dorințelor cu realitatea”, a declarat secretarul de Stat.
În cazul genocidului, „ne confruntăm cu instincte profunde, cele mai complexe pentru o ființă umană care încearcă pe rând să se protejeze și să nu îl trateze ca pe o ființă umană pe aproapele său pentru a-și consolida puterea”, a adăugat Clinton. Ea a reamintit că „genocidele și crimele în masă nu sunt niciodată spontane și sunt întotdeauna planificate”, amintind de Shoah, genocidele din Cambogia, Rwanda sau fosta Iugoslavie.
Genocidul este crima cea mai gravă recunoscută de justiția internațională, dar în același timp, și cel mai greu de dovedit.
Începând cu 2002, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga este singurul tribunal internațional însărcinat permanent cu judecarea autorilor genocidelor comise.